2023/24 SESAME НБЛ, 15 кръг: Академик Пловдив – Шумен 84:76

Шумен не успя да се поздрави с победата в гостуването си на Академик Пловдив в мач от 15 кръг на Sesame НБЛ. Шуменци бяха близо до съперника през целия мач, но пловдивчани успяха да затворят мача с 84:76 и да стартират 2024 с победа. Това е 4 победа за пловдивския тим. Със същия актив е и Шумен, но сме позиция преди Академик, поради по-добрата точкова разлика във временното класиране.

Срещата започна повече от добре за Шумен. Нашият тим дръпна със 7:0 в първата минута на двубоя. Разбира се домакините реагираха и бързо се върнаха в мача след добри изяви на Филип Хенри. Нападението на Академик започна да работи на пълни обороти в средата на частта. Почти всички играчи на пловдивчани бележеха в тези минути. Шуменци пък заредиха пропуски и до края на първата четвърт домакините си осигуриха преднина от 11 точки – 27:16.

Втората четвърт започна с тройка на Мартин Маринов, но Шумен приключи с пропуските. Основни действащи лица в тази четвърт за Шумен в нападение бяха Брайън Камерън, Дейвид Ролинс и Уилфред Ликей. Домакините пък разчитаха основно на Ренел Къмингс и Джерълд Лидел. Нашият тим обаче играеше добре и в защита и разликата бе свалена до 7 точки 21 секунди преди края на първото полувреме. За съжаление частта завърши точно така, както започна – с тройка на Мартин Маринов само 1 секунда преди сирената и Академик се оттегли на почивка с 10 точки аванс – 43:33.

Второто полувреме Шумен започна вдъхновено след като се видя, че Академик не е толкова неопазим в нападение. Нашият тим започна и да вкарва по-често. Отново водещите единици в атаката ни бяха Камерън и Ликей, като в тази четвърт се разигра и Ивайло Тонев, който освен с познатото оръжие – стрелба от тройката донесе и няколко добри пробива, които завършваха или с асистенция или с точки. Шумен спечели третата четвърт с 28:20 и се доближи до само 2 точки от противника преди последните 10 минути – 63:61.

В четвъртата част Академик разчиташе основно на тройките на своите американци – Къмингс и Лидел, както и на пробивите на Томислав Минков. Шуменци отговаряха в нападение чрез Тонев, Ликей и Ролинс, но в защита не успявахме да спрем домакините и те поддържаха аванс от 3-6 точки през почти цялата четвърт. Тройка на Тонев намали преднината на пловдивчани до 5 точки, но в оставащите 2 минути до края Шумен не успя да спре атаките на гостите, които затвориха мача с 84:76.

В 16 кръг Шумен ще посрещне в „Арена Шумен“ отборът на Миньор Перник. Срещата ще се играе на 13 януари от 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата