2023/24 SESAME НБЛ, 26 кръг: Шумен – Берое 122:74

Шумен победи Берое Стара Загора със 122:74 в мач от 26 кръг на Sesame НБЛ. Това е победа номер 10 за шуменци през сезона, които заемат 8-о място във временното класиране. Берое е на 9-та позиция с 8 победи до момента.

Срещата започна много силно за отбора на Шумен, който от самото начало играеше концентрирано в нападение, стигаше до точни изстрели от тройката благодарение на Баръш Мустафа и Девид Ролинс. Джъстин Кохейда доминираше в подкошието, а Карим Мане показа отличния си пробив. Шумен поведе с 23:10 до средата на частта. Николай Титков обаче нямаше намерение да се предава толкова рано в мача и също демонстрира отличната си стрелба. Николай Николов и Калоян Колчев също държаха Берое в мача. Все пак след 10 минути игра Шумен имаше 13 точки аванс – 31:18.

Шумен започна ударно и втората четвърт. Мане продължи с добрите пробиви и асистенциите, а Станислав Бънков с две бързи тройки и Ролинс с една доведоха шуменската преднина до 21 точки. Берое не можеше да разчита повече на Николов, който получи контузия и това сякаш смути гостите, които не можеха да разчитат на един от най-опитните си играчи. Последва обаче отпускане в редиците на Шумен, а гостите не чакаха покана да намалят разликата. Центърът на заралии – Седариан Рейнс изненада незапознатите в залата с отличната си стрелба от дистанция. На три пъти бе точен от тройката. Николай Титков също намираше начин да стига до Шуменския кош и до края на първото полувреме Берое се върна на изоставане от 13 точки – 56:43.

След почивката отборите продължиха да си разменят кошове. Разликата се движеше 10-12 точки в полза на Шумен. Титков, Дарин Иванов и Стилиан Добрев връщаха кошовете на шуменци и даваха надежда, че гостите могат да стигнат до пълен обрат. Карим Мане, Уилфред Ликей и Баръш Мустафа обаче решиха, че е време да спрат подема на гостите. След поредица от добри защита на Шумен и кошове от дистанция, нашият тим затвори третия период с аванс от 21 точки – 84:63.

В началото на последната четвърт Мустафа и Ролинс вкараха на бързо по две тройки и на практика затвориха мача. Берое колкото да се опитваше да се бори, вече просто нямаше сили, тъй като и Калоян Колчев бе излязъл от игра с изкълчен глезен. Янко Янков пусна в игра най-младите шуменски баскетболисти, които показаха изключително желание за изява. Станислав Бънков, Окан Хасанов и Владислав Станев показаха, че бъдещето на Шумен ще бъде светло с талантливите млади играчи, с които разполага клуба. Нашият тим затвори мача при 122:74 за своята 10 победа през сезона.

В следващия 27 кръг Шумен гостува на Ямбол. Мачът ще се играе на 27 март от 18.00 ч. в зала „Диана“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата