2023/24 SESAME НБЛ, 3 кръг: Рилски спортист – Шумен 75:86

Шумен записа първа победа в SESAME НБЛ този сезон. Изненадващо за голяма част от баскетболните фенове, но не и за най-върлите шуменски баскетболни поддръжници, нашият тим победи Рилски спортист като гост в „Арена Самоков“ с 86:75 в мач от 3 кръг. Шумен до момента е с една победа и две загуби. „Рилецо“ е със същия ктив, като двата тима раzделят 7 меясто с новака Миньор 2015, който също записа първия си успех днес срещу ЦСКА.

Срещата започна започна равностойно със слаба игра в нападение и за двата тима. За пет минути отборите си вкараха едва по седем точки. Шумен обаче превключи на друга скорост в нападение воден от Вилфред Ликей и Брайън Камерън. Двамата буквално наказаваха всяка грешка на домакините от Самоков и Шумен започна да трупа преднина. Ивайло Тонев и Дейвид Ролинс също играеха на ниво за нашият тим и до края на първата четвърт авансът ни вече беше 11 точки – 17:28.

Рилски спортист обаче знае как да се измъква от подобни ситуации и през втората четвърт показа своите силни страни. Домакините затегнаха защита и ограничиха лесните стрелби на нашият тим. Джоузев Лоусън и Чавдар Костов пък поведоха самоковци в нападение. Шумен някак си задържаше преднина от 9 точки до средата на втория период благодарение на Ликей, Тонев и Камерън. В края на първото полувреме обаче „Рилецо“ вдигна оборотите и бързо настигна нашият тим. Преди почивката Шумен водеше с едва две точки – 43:45.

След паузата мачът продължи с размяна на кошове. Точки на Тонев от дистанция гарантираха, че Шумен ще продължи да води в резултата въпреки усилията на Алекс Симеонов и Чавдар Костов. В средата на третата четвърт домакините все пак излязоха напред след кош на Крейт Оуен. Шумен нямаше намерение да предаде мача. Ликей продължаваше да бъде най-ефективният ни баскетболист на в нападение. Размяната на кошове продължи до края на частта, а Шумен все пак успя да влезе в последните 10 минути с точка аванс – 62:63.

Четвъртата част също започна с размяна на кошове. Но Шумен показа, че няма никакво намерение да записва още една загуба в актива си след точни изстрели от тройката на Грудов и Тонев. Кош на Уилфред Ликей и тройка на Браъйн Камерън качиха шуменския аванс до 10 точки при 4 минути до края на срещата. Това даде самочувствие на нашият тим, докато домакините от Рилски спортист бяха видимо изнервени от развоя на срещата. Добрата шуменска защита караше самоковци да стрелят от трудни позиции. След размяна на кошове Шумен запази преднината си двуцифрена и затвори мача при 75:86.

В следващият четвърти кръг Шумен ще е домакин в „Арена Шумен“ на Академик Пловдив. Мачът ще се играе на 27 октомври от 18.30 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата