2023/24 SESAME НБЛ, 5 кръг: Миньор 2015 – Шумен 86:92

Шумен се върна на победния път в SESAME НБЛ след като победи като гост Миньор 2015 с 92:86 като гост. Мачът от 5 кръг на шампионата се игра в столичната зала „Триадица“, а това е втората победа за шуменци в първенството. След 5 изиграни кръга Шумен е на 8 място във временното класиране с 2 победи и 3 загуби, докато днешния съперник е на 10 място със само 1 успех и 4 поражения.

Срещата започна изключително равностойно с размяна на кошове от самото начало. Двата тима изобщо не се разучаваха и не търсеха сигурност, напротив агресията на терена бе очевидна, тъй като и за двата отбора този мач е от решаващо значение. Шуменци първи започнаха да показват по-добра защита. Откраднати топки и затваряне на пространствата под нашия кош позволиха на Ивайло Тонев и Росен Иванов да накажат Миньор с бързи кошове. Тонев бе движещата сила в нападение и до средата на частта водехме с 8 точки след поредица негови кошове. Пернишкият отбор обаче също не спираше да бележи, а основен реализатор бе бившият шуменски баскетболист Александър Милов. До края на първата четвърт Шумен удържа аванса  от 5 точки – 29:24.

Втората четвърт продължи с още размяна на кошове, Шумен обаче отново показа по-добре игра в средата на частта и отново Ивайло Тонев носеше основната част от точките за нашият тим, подпомаган от Уилфред Ликей. Данило Арнитович пък бе основното оръжие на Миньор 2015 в тази четвърт. Перничани се задържаха дистанцията до 10-на точки и не позволяваха на гостите да се откъснат. Усилията на Лъчезар Тошков в нападение позволи на „Миньоро“ да се оттегли на почивка при само 7 точки пасив – 43:50.

Двата отбора продължиха с надстрелването и след подновяване на играта за второто полувреме. Силна игра на още един бивш шуменски баскетболист – Константин Паисиев помогна на символичните домакини да се доближат на само 3 точки. Уил Ликей, Иво Тонев и Слави Бънков обаче отговориха с кошове и Шумен продължи да води в резултата въпреки силната игра на домакините през тази трета четвърт. Брайън Камерън също помогна в нападение и нашият тим отново имаше двуцифрен аванс след 30 минути игра – 65:76.

Ликей направи преднината ни 13 точки с откриващия кош за последния период, но Арнитович бързо върна двете точки. Един от най-добрите баскетболисти на Шумен през този сезон – Брайън Камерън обаче знаеше кога е момента за важни три точки. Неговата тройка, като че ли смути домакините и въпреки агресивната игра в защита, то в нападение те не успяха да стигнат до кош в продължение на три минути. Шумен сякаш също се успокои и позволи серия от 7:0 за Миньор в средата на частта преди тройка на Тонев да върне отново самочувствието в нашия тим. Шуменци играеха умно и с много енергия в защита, което им позволи до края на срещата да държат перничани на разстояние в резултата. Домакините върнаха няколко точки в края, но Шумен се поздрави с успеха – 86:92.

В следващия 6 кръг Шумен отново ще гостува в зала „Триадица“ в София. Този път съперник обаче ще е отборът на Левски, който до момента върви силно в първенството. Отново призоваваме всички шуменски фенове да дойдат в столичната зала и да подкрепят отбора.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата