Шуменските юноши до 17 г. започнаха ударно шампионата в регион „Добруджа“

Шумен U17 започна с две победи участието си в новосформираното първенство за тази възрастова група в регион „Добруджа“. На първия турнир провел се в шуменската зала „Младост“, нашият тим се наложи последователно над Дунав Русе 2016 с 65:58 и над Вълци Разград със 107:25. С тези две победи Шумен оглавява временнот класиране в региона.

Срещата с русенския отбор не започна по най-добрия начин за Шумен. Гостите от Дунав показаха по-добра стрелба в първата четвърт и закономерно водеха през голяма част от времето. Домакините обаче не позволиха да се отвори голяма разлика и след 10 минути игра русенци водеха със само 3 точки – 22:19. През втората четвърт шуменци бяха тези които демонстрираха по-добър мерник мачът се обърна в наша полза. Дунав обаче също не позволи откъсване и преди почивката Шумен водеше с 2 точки – 39:37. През второто полувреме срещата продължи да бъде изключително равностойна. Двата отбора играеха още по-добре в защита и кошовете идваха рядко. Шумен показа, че знае как да играе здраво в такъв оспорван мач. Нашите юноши взеха третата четвърт с 16:14 и в последната четвърт не позволиха на противника да се доближи. Разбира се усилията в защита костваха ефективността в атака и Шумен записа само 10 точки срещу 7 за съперника, но това бе достатъчно за победата.

Вторият двубой срещу Вълци започна равностойно и нищо не предвещаваше крайния резултат. В края на първата четвърт обаче треньорите на Шумен наредиха преса на цяло игрище, а разградските юноши не успяха да я разбият и бързо аванса за шуменци получи двуцифрено измерение. През втората четвърт Шумен вече играеше по-спокойно, не допускаше лесни точки и разликата се изстреля до 43 точки преди почивката. През второто полувреме и двамата треньори експериментираха и пробваха различни комбинации и системи в нападение, но класата на шуменци просто бе по-висока и срещата завърши с убедителното 107:25.

Следващият турнир в региона е на 12 ноември във Варна. Шумен ще изиграе втория мач срещу Дунав и първия си мач срещу Стар Баскет.