Юноши (17): Шумен се бори до последно срещу Академик Пловдив, но отстъпи

Юношите на Шумен до 17 г. не успяха да надвият силния отбор на Академик Бултекс 99 от Пловдив в четвъртфинала на финалите за републиканско първенство, които стартираха днес в Русе. Нашият тим отстъпи с 82:95 и утре ще играе за разпределение на местата от 5 до 8 срещу Тунджа Ямбол.

Срещата започна със силен баскетбол в нападение и за двата отбора. И шуменци, и пловдивчани показаха добри технически качества в първата четвърт, която бе равностойна и двата тима играеха кош за кош. Академик обаче беше с една идея по-точен в първите 10 минути и взе минимален аванс от 3 точки – 26:23. През втората част играта продължи по същия начин. Юношите на пловдивския отбор обаче се бореха по-добре под кошовете и това им помогна да продължат да увеличават аванса си, който достигна 8 точки преди почивката – 51:43.

Двата отбора се захапаха в защита чак през третата четвърт. Шумен се стремеше чрез добри действия в дефанзивен план да съкрати изоставането си, но Академик също предложи отлична игра под собствения кош. Пловдивчани се стремяха да изстискват максимално часовника през тази част и нормално стрелбите бяха рядкост, както и кошовете. На всичко отгоре стрелбата на шуменци в тази част бе под обичайното ниво на успеваемост и Академик сложи още 4 точки към преднината си – 67:55. В последната част, нападението на Шумен се отпуши и нашият тим започна да вкарва голяма част от изстрелите си. За съжаление Академик също показа много добра успеваемост при стрелбите. Частта завърши с минимален успех за Академик Бултекс 99 – 28:27, което им донесе и победата в мача – 95:82.