Юноши (17): Шумен с нов успех, но и първа загуба в регион „Добруджа“

Шуменските юноши до 17 г. записаха победа и загуба на втория турнир в регион „Добруджа“. Шуменци се изправиха срещу домакина на турнира Стар Баскет Варна и спечелиха със 74:62, но във втория двубой отстъпиха на Дунав 2016 от Русе с 60:76. С тази победа Дунав измества Шумен от първото място във временното класиране в региона.

Срещата със Стар Баскет започна по-добре за Шумен, които показаха по-добри умения в нападение и поведоха в резултата. Домакините обаче не позволиха на нашия тим да натрупа по-удобна разлика до края на първата четвърт и тя завърши с преднина от само 5 точки за Шумен – 19:14. Стар Баскет показаха доста добра защитата във втората четвърт. Варненци притискаха всяко шуменско притежание още от центъра и за нашият тим трудно да стига то коша на противника. Домакините изравниха резултата преди почвиката – 28:28. Шумен показа истинската си класа в третата четвърт. Освен безупречна защита, която допусна само 12 точки, нашият тим не можеше да бъде спрян в нападение. Шуменци отбелязаха 28 точки и влязоха в последната част с удобна преднина от 16 точки. Въпреки, че Стар Баскет не се предаде и се опита да направи обрат, шуменци удържаха двуцифрен аванс, въпреки, че отстъпиха в четвъртата част с 18:22, но взеха крайната победа.

Незавимо от победата преди месец в Шумен срещу Дунав, нашите юноши бяха наясно, че русенци са дошли във Варна да вземат две победи. От самото начало на мача русенския отбор играеше максимално активно с пресираща защита и много бързи нападения, които в повечето случаи завършваха с кош. След смао 10 минути игра Дунав си осигури комфортна преднина от 11 точки – 23:12. Шумен подобри значително играта през втората четвърт. Нашият тим разчиташе основно на защитата, за да спре лесните кошове за Дунав. Нападението ни обаче така и не намираше своя ритъм и русенци добавиха оше 2 точки аванс преди почивката. Нападението на Шумен се отвори в третата част. Нашият тим показа по-добра стрелба и точките започнаха да идват, проблемът бе, че и Дунав стигаше до лесни точки в тези минути. Все пак Шумен съкрати 3 точки от изоставането си в тази чевтърт. Дунав се показа като отбора, който повече иска победата в последната част. Русенци играеха с лекота в нападение и продължиха да вкарват лесни точки. Шумен не успя да отговори на темпото на съперника и до края разликата се качи с още 6 точки в полза на Дунав за крайното 76:60.

Последният турнир в региона ще се състои на 9 декември в Русе. Съперници на Шумен в него ще са Въци Разград и Стар Баскет.