Юноши (17): Шумен с победа и поражение в борбата за 1/6 място на Изток

Шуменските юноши до 17 г. започнаха борбата за 1/6 място в източния регион на държавното първенство с победа и загуба. Нашият тим победи домакините на първия турнир – Черноморец Бургас с 80:76, въпреки, че отстъпваше 20 точки в средата на третата част. За съжаление шуменци отстъпиха драматично на Дунав 2016 Русе с 66:69 след кош в последните секунди.

Първият двубой ни изправи срещу познат съперник – русенския Дунав 2016 срещу когото си разменихме по една победа в първия етап на първенството. Именно затова двата отбора не се разучаваха много-много в началото и се хвърлиха в битка. Стрелбите влизаха лесно и в двата коша през първата четвърт, като Шумен показа малко по-добър процент и взе леко предимство – 22:19 след 10 минути игра. Във втората четвърт и двата отбора се вложиха повече в защита, което доведе до повече грешки и пропуски. Шумен отново бе отбора с по-добро нападение и добави още 3 точки към аванса си преди почивката. След подновяването на играта в третата четвърт се видя, че Дунав играе с по-голямо желание и по-концентрирано. Русенци вкарваха повечето от стрелбите си и в края на частта поведоха в резултата. Дунав влезе в последната четвърт с точка преднина, но Шумен изравни играта и на свой ред показа, че иска победата. Двата отбора се захапаха здраво в последните минути и се получи интересен мач за гледане. Шумен изравни резултата при оставащи няколко секунди до края, но Дунав показа характер и вкара със сирената, за да се поздрави с успеха – 69:66.

Вторият двубой за деня изправи Шумен срещу победителя в зона „Загоре“ – Черноморец Бургас. Мачът започна повече от добре за домакините, които почти не пропускаха в атаките си към шуменския кош. За 10 минути игра „акулите“ отбелязаха 32 точки срещу само 18 на Шумен. Нашите юноши затегнаха защитата във втората четвърт, но и бургазлии показаха раздаване под своя кош, което им помогна да сложат още 4 точки към аванса си преди почивката след 17:13 във втория период. Второто полувреме започна равностойно и до средата на частта авансът на домакините достигна 20 точки. Но шуменския отбор не е за подценяване и може да играе много по-силно, когато има мотивация и желание за победа. След 5 минута на третата част на терена имаше само един отбор – Шумен. Нашият тим се раздаваше максимално както в защита, така и в нападение. Юношите ни намалиха изоставането си до 11 точки преди последната част. В нея шуменци влязоха със самочувствие и продължиха да топят изоставането си. До средата на четвъртата част Шумен вече бе напред в резултата и до края успя да удържи преднина от 4 точки – 80:76.

Следващият турнир в регион „Изток“ ще се играе на 25 февруари във Велико Търново, а шуменци ще се изправят срещу Тунджа Ямбол и домакините Етър-49.