Юноши (19): Важна победа срещу Академик Варна записа Шумен

БК Шумен победи Академик Варна с 85:74 в мач от 6 кръг на юношеската А група, регион „Североизток“. Нашите момчета се поздравиха с успеха след колебливо първо полувреме, в което преобладаваха грешките и силно второ полувреме, в което защитата ни доминираше и обърна срещата в наша полза. С тази победа Шумен запазва третата позиция с 3 победи и 3 загуби, докато Академик са четвърти с 2 победи и 4 загуби.

Срещата започна добре за Шуменци, които успяха да поведат в резултата след  тройка на Милен Чолаков. Академик отговориха с пробив, а след това Виктор Серафимов покачи отново аванса на Шумен. В тези минути двата отбора не мислеха много за защитата и успяваха да реализират по-голяма част от нападенията си. Разликата се движеше 4-5 точки в полза на Шумен, които допуснаха доста технически грешки в тази първа четвърт, но пък варненци не успяха да се възползват, поради многото пропуски при стрелбата. В самия край на срещата Академик стопиха преднината до само 2 точки – 23:21.

Втората четвърт започна с почти 30 минути закъснение след неочакван проблем с електронното табло. Една отскочила топка удари съдийската маса и това принуди техническите специалисти в залата да стартират старото табло, на което да отичат времето, докато времето за атака биваше съобщавано от съдийската маса. Явно тази почивка се отрази по-добре на момчетата от Академик, които след 3 поредни тройки и няколко добри пробива успяха да отворят преднина от 7 точки 28:35. Шумен продължи да допуска доста грешки в нападение, а варненци играеха добре в нападение и повечето им атаки завършваха с кош. При оставащи 3 минути до края на частта и 9 точки преднина за Академик, шуменският отбор все пак се стегна и след много добра зонова преса на половин игрище успя да намали разликата до само 1 точки – 40:41 в края на частта.

Третата четвърт отново започна добре за Академик Варна, чийто мерник от линията за три точки бе точен. Те отново отвориха преднина от 7 точки, докато Шумен не намираше път към коша на гостите. В средата на частта зоновата защита започна да дава резултат, поредица от откраднати топки за нашия тим и последвали лесни кошове на бърза атака намалиха преднината на Академик до 2 точки, а след нов хубав пробив на Виктор Серафимов Шумен отново изравни резултата. Зоната на Шумен продължи да затруднява гостите, които отбелязаха само два коша до края на тази четвърт и се оттеглихме с 4 точки аванс – 63:59.

Последната четвърт нашият тим продължи със страхотната защита и съвсем логично разликата започна да расте в полза на Шумен. Димитър Радев, Теодор Димитров и Виктор Серафимов показваха добър мерник и се възползваха от добрите ситуации, които им е отваряха в нападение. В един момент разликата достигна 15 точки в полза на Шумен. В самият край на мача, играта се понакъса, нашият тим отново показа характерната си слабост да подценява последните минути на срещата и след две тройки и успешен пробив на „академиците“ от Варна разликата падна до 7 точки. При оставаща минута до края Шумен все пак показа характер и удържа преднината си, затворихме мача при 85:74 в наша полза.

Следващият двубой на юношите ни е срещу силния отбор на Дунав Русе на 07.02.2017 отново в зала „Младост“. Началният час е 11.00, а в редиците на русенци ще видим познатите лица от миналата седмица, които успяха да изненадат мъжкия отбор на Шумен – Александър Иванов, Иван Иванов, Димитър Илиев и разбира се звездата на Дунав Николай Титков.