Юноши (19): Добро начало за Шумен на квалификационния турнир

БК Шумен стартира добре на квалификационния турнир в Бургас за попадане сред най-добрите 8 на Финалите на републиканско първенство при възрастта до 19 години. За съжаление добрата игра на нашите момчета донесе само една победа в двата мача през първия ден – победа срещу Светкавица Търговище със 70:36, но и драматична загуба от Атлетик София с 80:84. Шумен се нуждае от от три поредни победи в оставащите три мача до края, за да си гарантира място на финалите, които са напълно по силите на нашия отбор.

В първия мач срещу Светкавица Търговище юношите на БК Шумен се представиха повече от добре. Янко Янков бе успял да мотивира добре момчетата и това се прояви още от самото начало. Отлична защита на нашия тим, множество добри атаки за шуменци и борба под двата коша бяха основните оръжия, с които Шумен доминираше над връстниците си от Търговище. Въпреки, че водените от Николай Златков и Димитър Янчев (бивши играчи на БК Шумен) „светкавици“ играха достойно през първото полувреме и показаха добри баскетболни умения, през втората част шуменци доказаха, че имат много по-добри баскетболни достойнства и след страхотна игра в защита успяха да спечелят двубоя със 70:36.

Вторият двубой на шуменските юноши се оказа доста по-интересен и доста по-труден. Срещу софийския отбор на Атлетик, Шумен излезе като фаворит и още с началния съдийски сигнал шуменските баскетболисти показаха по-добри баскетболни умения. Поведохме в резултата от самото начало и водихме 39 минути през двубоя, но отборът на Атлетик се оказа костелив орех. Софиянци показаха много по-добри умения в борбата под двата коша и успяваха да си осигурят много повече „втори шанс“ за атакуване на нашия кош. Шумен играеше отлично в нападение и успяваше да реализира 50% от изстрелите си към коша на съперника. За съжаление борбата под коша позволи на Атлетик да се задържи в срещата и въпреки по-слабото си нападение, софийските юноши намираха начини да отбележат в нашия кош. В самия край на двубоя момчетата от Атлетик показаха по-здрави нерви и реализираха най-важните си атаки, докато Шумен пропусна своите шансове в последната минута на двубоя. Минимален успех за софийските „атлети“, които запазиха шансовете си за класиране на финалите след като по-рано през деня загубиха от фаворита в зоната Рилски спортист Самоков с 64:79.

До края на квалификациите на Шумен предстоят три мача, срещу домакините от Делфин Бургас, срещу Ахил София и срещу фаворита Рилски спортист. При три поредни победи Шумен има най-голям шанс да попадне на финалите, които ще се проведат в средата на месец май в зала „Триадица“ в столицата.