Юноши (19): Загуба от ЦСКА във втория кръг на републиканското

БК Шумен загуби от ЦСКА във втория си мач от група А на провеждащите се финали за републиканско първенство в София. Нашият тим отстъпи на „армейците“ с 43:87, а загубата свежда почти до минимум шансовете на нашия тим за класиране на полуфиналите след като Академик записа втора победа, също днес. За класиране напред нашият тим трябва или да победи Академик утре с над 35 точки или да победи с минимален резултат, но да разчита на Тунджа, които да поднесат изненада, побеждавайки ЦСКА.

Двубоят срещу ЦСКА започна трагично – 0:18 за „червените“ още в първите шест минути на двубоя. Отлично в тези минути се представи Ивайло Тонев, който вкара 13 от 18 точки за ЦСКА. Шуменци се разписаха едва 3.33 минути преди края на първата четвърт. След коша, нашият тим заигра по-равностойно и до края на частта стопихме 5 точки от аванса на „армейците“ – 13:26.

Втората четвърт започна много по-добре за Шумен. Отлични изяви в защита на нашите юноши не позволи на ЦСКА да трупа още преднина. В атака пък успяхме да отбележим на няколко пъти и стопихме разликата до 10 точки. След средата на частта обаче ЦСКА си върна увереността и след нова серия от 5 поредни точки, разликата бе качена до 16 точки. До края на полувремето отборите си размениха по няколко успешни нападения, а тройка в последните секунди за Шумен ни позволи да напуснем терена с пасив от 17 точки.

Третата четвърт започна с по-агресивна игра на „червените“, които се опитваха да приключат мача и да пазят сили за следващите сблъсъци. Нашият тим обаче не се даваше и отговаряше с успешни нападения. Това не попречи на ЦСКА да увеличи преднината си до 25 точки в средата на частта. Шумен направи последен опит да излезе от срещата с почетна загуба и след серия от 6:0 в наша полза, разликата падна до 19 точки. В последните минути на третата част, ЦСКА все пак взе своето и след три поредни успешни атаки качи актива си до 22 точки.

Последната четвърт премина под пълната диктовка на „армейците“, които се възползваха от факта, че на терена за Шумен се появиха резервите ни, които са реално кадетите на Шумен до 16 г. Разликата много бързо скочи до 30 точки, а до края на частта „червените“ продължиха да я увеличават и затвориха мача при 43:87.

Двубоят с Академик София е утре от 15.00ч и се надяваме нашите юноши да излязат амбицирани и ако не друго, поне да успят да покажат, че имат отлични баскетболни качества. Една победа над Академик би означавала чест и слава за нашите момчета.

снимка: архив БК Шумен