Юноши (19): Здрава борба в Стара Загора и малко не достигна на юношите да грабнат победата

Юношите на БК Шумен не успяха да се преборят за победата срещу Берое Стара Загора и отстъпиха с 87:81 в мач от 12 кръг на Източната конференция в юношеската А група. С успеха си Берое измества Шумен от второто място, което дава право на домакинство на зонален турнир – квалификация за републиканско първенство. Така шансовете на Шумен да заеме едно от първите две места остават само на теория.

Срещата започна отлично за шуменци, които показаха добрата си защита от предишния мач срещу този противник (в 5 кръг Шумен победи Берое с 94:67) и след серия от 10:0 натрупаха солиден аванс. Домакините се съвзеха към средата на първата четвърт и започнаха да играят равностойно, бележейки възможностите си в нападение. В самия край на частта старозагорци направиха две добри защити, а тройка със сирената стопи пасива им до 5 точки.

Втората четвърт отново започна добре за Шумен. Юношите ни успяваха да опазят основните реализатори на домакините, което не позволяваше на Берое да се доближи в резултата. На другия край на игрището шуменци изпълняваха комбинациите си и това ни носеше успех, разликата отново се качи до 7-9 точки в средата на втората четвърт. Отборът на домакините обаче знаеше залога на срещата и не се пречупи. До края на частта старозагорци се държаха и не позволиха на нашите да се откъснат с по-голяма разлика.

Третата четвърт отново се оказа преломната за нашите юноши. Домакините започнаха да играят изключително агресивно в защита, на ръба на нарушението. Това от своя страна доведе до множество грешки на нашите състезатели, а бързите атаки на Берое бяха изключително ефективни. Разликата бързо се стопи, което даде още повече увереност на домакините, че ще спечелят срещата. Шуменци все пак излязоха от шока и на свой ред започнаха да защитават коша си по-добре, но старозагорци вече водиха в резултата.

Последната четвърт стартира много нервно, двата отбора грешаха, изпускаха стрелби и извършиха много нарушения от самото начало. Накъсаната игра бе в полза на Берое, които поддържаха разликата 10 точки в своя полза. Шумен първи заигра по-концентрирано и логично стопи разликата до 4 точки, но титулярните гард и леко крило на нашия тим бяха натежали с нарушения и трябваше да напуснат игрището за по 5 лични. Това веднага се отрази на играта ни в нападение и отново започнахме да допускаме технически грешки. Берое също не играеха най-добрия си баскетбол в тези минути, но съумяваха да поддържат преднината си, вкарвайки кошове точно когато им беше нужно. Финалната сирена прозвуча при 87:81 в полза на домакините от Стара Загора, които изместиха Шумен от второто място с победа повече.

До края на шампионата в Източната конференция на А група имат да се изиграят още два кръга, а следващият двубой на Шумен е домакинство срещу Дунав Русе на 08.03.2018 (четвъртък) от 12.00 ч. в зала „Младост“.

Снимка: архив БК Шумен