Юноши (19): Нова убедителна победа за Шумен в юношеската А група

Шумен записа втора поредна победа в юношеската А група, Източна Конференция след като надигра Розова долина Казанлък с 87:67. Нашият тим е вече със седем победи от изиграните единадесет мача. С победата Шумен запазва и второто място, но преследвачите – Делфин Бургас и Берое Стара Загора, са съответно с един и два мача по-малко.

Срещата започна отлично за Шумен, които с няколко добри комбинации поведоха набързо със 7 точки. Гостите от Казанлък върнаха тройка, но нови две атаки на Шумен отново качиха преднината. В тази първа четвърт двата отбора показаха отлична игра в нападение и реализираха повечето от стрелбите си. Шумен обаче стоеше по-добре в защита и след няколко откраднати топки и бързи атаки, успя да увеличи още разликата, за да достигне 11 точки в края на първата част – 30:19.

Втората четвърт също започна добре за Шумен, нашите отбелязаха в първите си две атаки. Гостите също показаха отлични умения в стрелбата и след две поредни тройки и един кош с фаул успяха да се доближат на  6 точки – 34:28. Шуменци не се стреснаха, направиха няколко добри защити, а последвалите нападения бяха резултатни за нашия тим и върнахме преднината си над 10 точки. Играчите от долината на розите продължиха да показват точен мерник и това не позволяваше на Шумен да се откъсне с повече точки. В самия край на полувремето обаче нашите отново показаха отлична защита, организираха светкавични бързи атаки и успяха да увеличат разликата до 17 точки – 51:34, като при този резултат прозвуча и финалната сирена на първото полувреме.

Второто полувреме започна лошо и за двата отбора, които сякаш бяха „изстинали“ на почивката. Първи се събудиха гостите, вкарвайки поредната си тройка. Нашият тим продължаваше да не се справя под коша и след поредната борба в нападение за казанлъшкия тим, треньорското ръководство на Шумен бързо направи смени, които сякаш преобразиха отбора. Юношите ни започнаха да пазят всеки сантиметър от игрището, принуждаваха гостите да грешат или да стрелят от трудни позиции и дори на два пъти не им позволиха да отправят изстрел в рамките на 24 секунди отредени за атака на ринга. Добрата защита съвсем резонно се отрази и на нападението ни. Често наши играчи се оказва сами срещу коша на противника след открадната топка или просто не оставяхме шанс гостите да си организират защитата си и отбелязвахме от лесни позиции. Разликата бързо скочи до 30 точки в края на третата четвърт.

Последната част шуменските треньори пуснаха в игра всички резерви – повечето, от които са от отбора на кадетите. Шумен продължи да играе добре в защита, но нападението не ни вървеше. Поредица от пропуски на нашите, позволи на Розова долина да намалят резултата до 15 точки. Тогава шуменци се стреснаха и направиха няколко хубави комбинации, след които реализираха изстрелите си. Сирената прозвуча при 87:67 и Шумен записа седмата си победа за сезона.

В 12 кръг Шумен се изправя срещу пряк конкурент за второто място – Берое Стара Загора. Нашите победиха в първия двубой през сезона убедително, но момчетата от „Града на липите“ играят много силна в собствената си зала. Двубоят ще се състои на 02.03.2018 (петък) в Стара Загора, а победата за Шумен е без алтернатива, ако искаме да задържим второто място.