Юноши (19): Победа в последния мач от първия полусезон на юношеската А група

Юношите на БК Шумен записаха убедителна победа в последния мач на първия полусезон в А група. Нашият тим се наложи със 104:62 над гостите от Светкавица Търговище и се върна временно на второто място на Източната конференция преди утрешните мачове. Независимо от развоя на мача между Берое и Дунав утре, нашият тим си гарантира третото място в конференцията с 4 победи от 7 мача.

Двубоят започна отлично за Шумен, от самото начало успяхме да отбележим два пъти на бърза атака. Последваха нови две добри защити, но пропуснахме в нападение и Светкавица върна един кош. Нашият тим играеше надъхано и борбено в тези първи минути, вземахме борбите и в нападение, и в защита, а разликата плавно започна да расте в полза на Шумен. Светкавица разчиташе на зонова защита, което затрудняваше шуменските юноши при постепенните нападения. Нашите обаче вкарваха от далечно разстояние и поддържаха разлика от 10 точки. В началото на втората четвърт баскетболистите от Търговище пазеха здраво и смъкнаха преднината на Шумен до 7 точки. Шуменци реагираха и от своя страна направиха няколко добри защитити, което им позволи да отбележат точки на бърза атака. На два пъти преодоляхме и зоната на противника и разликата скочи до 17 точки в полза на Шумен. Последва нов спад в играта на нашите юноши, а гостите показаха добър мерник и след две поредни тройки, преднината ни бе съкратена до 11 точки – 35:24. След взетия тайм-аут шуменци излязоха концентрирани, отбелязаха 9 безответни точки в коша на Светкавица и си осигуриха спокойствие в края на първото полувреме. Сините от Търговище върнаха три коша, но ние също отбелязахме своите възможности и се оттеглихме на почивка с аванс от 14 точки.

Двата отбора започнаха второто полувреме с множество грешки и почти до средата на третата част резултатът не се променяше. Нашите изпуснаха много от стрелбите си в началото на тази четвърт, но добрата ни защита не позволи на Светкавица да намали резултата. Шумен поддържаше преднина от 10 точки, като бележеше основно след хубави пробиви на своите гардове. В последните две минути на третия период шуменци се отпушиха в нападение и след две тройки и още няколко пробива разликата се качи до 20 точки в наша полза. Последната четвърт Шумен играеше уверено и бележеше в голяма част от своите атаки. Гостите от Търговище пък показаха слаб мерник и преднината ни бързо се увеличи до 30 точки. Треньорския щаб на Шумен завъртя всички налични свои играчи на терена, резервите също се проявиха в нападение и минаха границата от 100 точки. Гостите така и не намериха начини да бележат в шуменския кош и краят на срещата дойде при резултат 104:62.

Предстои да бъде обявена програмата за втория полусезон в Източната конференция на юношеската А група. Шумен ще приеме на собствен терен два от лидерите в групата Тунджа Ямбол и Дунав Русе, от тези срещу зависи класирането на юношите и се надяваме зала „Младост“ да бъде пълна за тези двубои. Следете сайта ни за да разберете датите и часовете на срещите.