Юноши (19): Победа в последното домакинство от редовния сезон

Юношите на БК Шумен записаха убедителна победа над Дунав Русе с 94:74 в последното си домакинство в Източната конференция на юношеската А група. Срещата бе от 13-я (предпоследен кръг) на надпреварата. Това бе 8 победа на Шумен в първенството, като с нея излизаме на първо място във временното класиране, но ви припомняме, че Шумен е и с два мача повече пред втория – Тунджа Ямбол.

Шуменци бяха по-активния отбор в началото и поведоха в резултата, но гостите от Русе нямаха намерение да ни подарят лесна победа и успяваха да се държат на приемлива дистанция. До средата на първата четвърт резултатът вървеше кош за кош, а основната причина за това бе, че юношите ни направиха доста пропуски в стрелбата. Отборът на Дунав се бореше здраво и обираше борбите както в нападение, така и в защита. Атаките на гостите също не бяха ефективни, но допълнителните шансове, които получаваха след борбите, им носеха точки. В края на първата четвърт, нашите все пак затегнаха редиците и след няколко точни стрелби от разстояние, затворихме частта при 21:17.

Втората четвърт продължи да се играе равностойно и отново силното оръжие за русенци бе отличната борба под коша. Невъзможността да си вземат борбата изнерви нашите и това се отрази на играта в предно поле. Последваха нови пропуски и технически грешки за Шумен, а Дунав си вкарваше точките и плътно следваше нашия тим в резултата. В средата на втората част юношите ни заиграха отлична зонова защита, която напълно лимитира нападенията на гостите и след няколко добри контра-атаки успяхме да отворим разлика от 6 точки. В края на тази четвърт и стрелбата на шуменци тръгна – след няколко тройки разликата достигна 13 точки. Дунав все пак върнаха два коша в края и се оттеглихме на полувреме с преднина 47:38.

Третата четвърт нашият отбор излезе напълно преобразен на игрището. Никакъв помен от грешките и пропуските през първото полувреме – баскетболистите ни обираха и борбите под собствения си кош, а това моментално се отрази на резултата. За 3 минути вече водехме с 20 точки. Гостите от Русе сякаш се стъписаха, а нашите продължаваха да вкарват от всякакви позиции и разликата скочи над 30 точки. В края на частта треньорите на Шумен пуснаха резервите в игра, което бе добре дошло за Дунав. Гостите се оттеглиха със само 30 точки пасив преди последната четвърт – 81:51 за Шумен.

Последната четвърт обаче не се разви толкова лежерно, както всички в залата очакваха. Резервите в нашия тим – повечето кадети до 16 години – не намериха ритъма си на игра. Грешките в нападение зачестиха отново, а на гостите от Русе само това им трябваше да съберат отново самочувствие и да заиграят своята си игра. Дунав започна отново да взима и борбите в нападение, а активът от 30 точки в полза на Шумен започна рязко да се топи. В средата на частта треньорския ни щаб взе прекъсване и върна титулярите в игра. Срещата отново се обърна на 180 градуса – шуменци си вкараха възможностите, а гостите започнаха да допускат грешки. Разликата отново скочи над 20 точки, а последната сирена на двубоя дойде при 94:74 в полза на юношите ни.

Последният мач за Шумен е на 22.03.2018 като гост на Светкавица Търговище. Все още имаме шансове за второто място, но това означава, Делфин и Берое да загубят поне веднъж в оставащите до края мачове. Въпреки това, победата срещу Светкавица е задължителна. Надяваме се, че юношите ни ще се отнесат сериозно към срещата и ще се хвърлят за успеха.