Юноши (19): Шумен загуби от Черно море във Варна след силна трета и слаба четвърта част

Шуменските юноши отстъпиха на връстниците си от Черно море Тича в първи мач от 9 кръг на Елитната група. Мачът игран във Варна предложи добър баскетбол, като и двата отбора имаха своите силни моменти, но юношите на Черно море бяха по-добри в края и се поздравиха с успех 96:80. Варненци имат 9 победи от 9 мача, докато Шумен записа третата си загуба, но запази второто място с равен актив с отбора на Берое – 5 победи и 3 загуби.

Срещата започна силно за домакините, които излязоха крайно мотивирани за победа. Добрата игра в защита и точните стрелби бяха в основата на силната серия за Тича, които поведоха с 10 точки до средата на първата част. Шумен влезе в мача едва към края на тази четвърт и нашите направиха няколко хубави атаки. „Моряците“ обаче поддържаха инерцията и не позволяваха на аванса си да се смъкне под 10 точки. Втората четвърт започна по-добре за Шумен, които след няколко добри бързи атаки се доближиха до съперника в резултата. До средата на частта двата отбора играеха равностойно. Нашият отбор показа, че също стреля добре от дистанция, но и трудно спираше атаките на варненци. В края на първото полувреме Черно море започна да пази по-добре, изолира основните заплахи на нашия тим и успя да натрупа преднина от 12 точки.

Второто полувреме започна отлично за Шумен. Нашите момчета показаха отлична защита в началото на третата част, като освен това и атаките на нашият отбор се получаваха. До средата на частта успяхме да свалим разликата и да се върнем в мача. Черно море също намери ритъма си на игра и отново се опита да увеличи разликата, но шуменци играеха добре в нападение и отбелязваха повечето от своите възможности. В края на частта Шумен направи серия от добри защити, а варненци не успяваха да спрат нападенията ни, което се отрази на резултата – юношите ни затвориха частта при 3 точки преднина. Последната четвърт обаче започна по-добре за „моряците“, които след поредица от успешни атаки си върнаха преднината и дори направиха аванс. Напият тим се опита да се върне, но късата скамейка на Шумен си каза думата точно в тези най-важни минути на срещата. Черно море продължаваше да играе на високи обороти, тъй като играчите от Варна бяха очевидно по-свежи. Разликата бързо се качи до 10 точки. В края на мача преднината даде самочувствие на варненските юноши, които затвориха мача с отлична защита и увеличиха още разликата до 16 точки – 96:80.

На Шумен предстои да изиграе отложения си мач от 8 кръг срещу Тунджа Ямбол. Срещата ще се състои на 02.02.2019 г. в зала „Младост“ в Шумен. При победа нашият тим ще затвърди второто място във временното класиране, което дава право на директно класиране на финалите на републиканско първенство, а също и участие в Купата на България за юноши.

Снимка: Николай Леков