Юноши (19): Шумен започна сезона със знаменита победа над Черно море Тича

Шуменските юноши до 19 г. започнаха сезона в Елитна група – Изток с победа над един от най-силните отбори в дивизията – Черно море Тича. Като домакин нашият тим се наложи със 79:76 над варненци в мач от първия кръг игран в шуменската зала „Младост“.

Срещата започна равностойно и двата отбора си разменяха точки още от самото начало. Стрелбата обаче не бе най-силното в тази първа част. Шуменци все пак бяха по-настойчиви и до края на частта взеха минимален аванс от точка – 16:15. Шумен влезе значително по-уверен във втората четвърт. Стрелбата за нашите юноши потръгна и те започнаха да бележат в почти всяка атака. Варненци обаче отговориха и също показаха добра резултататност. Нашите юноши обаче играеха по-добре и до края на първото полувреме вече водеха с 6 точки – 42:36.

Никой в залата не очакваше Черно море просто да се предаде и да чака да загуби мача. Силният отбор на варненци се вдигна в началото на второто полувреме и показа, че може да играе добър баскетбол. Но шуменските юноши също показаха, че ще са един от отборите, с които всички трябва да се съобразяват този сезон. Надстрелването в зала „Младост“ продължи и през третата част по-точни с три точки се оказаха „моряците“. Гонитбата в резултата продължи и през последата част. Двата отбора искаха победата и се бориха здраво през цялата четвърт. Шумен обаче показа, че е израстнал като отбор и знае кои са важните моменти в мача. Нашият тим запази хланокръвие до края на срещата и запази крехкия си аванс от три точки след 17:17 в последния период, което им осигури успешен старт на сезона с успех 79:76.

Двата отбора ще се срещнат още доста пъти през сезона, имайки предвид, че и Черно море, и Шумен участват с тези отбори в ББЛ А група. В следващият кръг шуменци ще гостуват на Дунав Русе 2016 на 5 ноември от 13.00 ч. в Русе.