Юноши (19): Шумен победи Берое убедително и запазва второто място

Юношите на БК Шумен победиха връстниците си от Берое Стара Загора с 94:67 в мач от 5 кръг на А група, Източна конференция. Нашият тим игра изключително добър баскетбол в шуменската зала „Младост“ и с тази победа запазва второто място в конференцията, което дава право на домакинство на зонален турнир за републиканско първенство.

Шуменските юноши започнаха срещата уверени и със самочувствие. Добри изяви и в защита, и в нападение, позволиха на нашият отбор да поведе с 8:0. Берое върнаха един кош, но тройка и хубав пробив за Шумен доведе резултата до 13:2. Гостите от Стара Загора все пак влязоха в мача към средата на първата четвърт и няколко хубави техни нападение намалиха разликата. Шуменските баскетболисти отново затегнаха защита и върнаха разликата до десетина точка. До края на първата четвърт мачът вървеше кош за кош. През втората четвърт нови добри изяви на шуменци бяха в основата на няколко бързи атаки, които завършваха или с кош, или с фаул. Към средата на частта и двата отбора бяха изчерпа лимита си от отборни нарушения и често заставаха на наказателната линия, което уби ритъма на игра. Шуменските състезатели често пращаха беройци на линията за изпълнение, а това бе в полза на гостите, които задържаха разликата в рамките на 10-15 точки. В края на първото полувреме обаче, нашият тим отново показа по-хубава игра и след нова серия от безответни кошове увеличихме преднината до 19 точки.

Второто полувреме продължи, така както завърши първото – добра защита, хубави комбинации в нападение и резултатни атаки за Шумен и юношите ни качиха преднината си над 30 точки до средата на третата четвърт. Гостите от Берое трудно организираха успешни нападения, добрата защита на Шумен бе основния виновник,  единственото оръжие на гостите в нападение – Евгени Василев вкарваше по някоя друга тройка или наказателен удар, колкото да отбелязва тимът му точки на таблото. Последната четвърт Шумен игра и по-освободено, това позволи на юношите ни да си изработят красиви атаки, които завършваха с кошове. В края на срещата треньорския щаб на Шумен пусна на игрището всички резерви, за да им даде шанс да покажат, че са развили баскетболните си умения. Гостите се възползваха и намалиха част от пасива си, но Шумен затвори мача при убедителна преднина от 27 точки – 94:67.

Следващият двубой на Шумен е с голямо значение за крайното класиране. Гостуваме на един от претендентите за първите две места – Дунав Русе. Срещата е на 01.12.2017 от 13.00 ч. в крайдунавския град.