Юноши (19): Шумен се класира на пето място в крайно класиране на финалите

Шуменските юноши записаха един от най-големите успехи за нашия клуб в последните години. Отборът ни се класира на пето място във финалния турнир от републиканското първенство след като днес надигра Шампион 2006 от София с 68:61 в мача за 5-6 място. Успехът на БК Шумен е наистина уникален, имайки предвид, че нашият отбор е съставен основно от играчи родени след 2001 (почти всички наши резерви са дори по-млади и са от отбора на кадетите).

Днешният двубой срещу Шампион 2006 започна отлично за Шумен. Нашите момчета излязоха мотивирани за победа и от самото начало се видя, че имаме по-добрите баскетболни достойнства от противника. Шуменци играеха отлично в защита и за пет минути игра позволихме на софиянци да вкарат едва 2 точки. В атака вкарахме 13 точки след хубави атаки и точна стрелба. До края на първата четвърт нашите момчета продължиха да играят отлично и спечелихме частта 25:14. През втората част шуменските юноши не върнаха газта. Нашите продължиха да играят прекрасно в защита. Атаката ни също бе на ниво, баскетболистите ни създаваха отлични възможности и ги реализираха след хубави комбинации. Разликата продължи да се качва и затворихме първото полувреме при 19 точки преднина – 46:27.

В началото на второто полувреме отборът на Шампион 2006 излезе мотивиран да се върне в мача и започна да играе по-добре, особено в нападение. Софиянци започнаха да бележат повечето от своите атаки към нашия кош. Шумен обаче продължи да организира добри нападение и до средата на третата четвърт поддържахме разлика от 20-на точки. В края на тази част обаче „шампионите“ затегнаха защита и започнаха да пресират нашия отбор. Тази тактика веднага се отрази, а и умората на натрупана от шуменци през целия турнир се отрази. Шампион 2006 направи серия от 11 поредни точки и стопи аванса на Шумен до 12 точки. В самия край на частта шуменци все пак спряха серията на домакините и затвори четвъртта при 57:43. Последната четвърт бе истинска битка. Двата отбора се захапаха и започнаха да си разменят успешни атаки, което бе в полза на Шумен. Нашият отбор поддържаше разлика от 10-14 точки. Към края на частта обаче софиянци показаха, че са по-свежия отбор и отново направиха хубава серия в защита, което им помогна в нападение. Те стопиха пасива си до 6 точки, но Шумен прояви характер и в последните две минути от двубоя направи поредица от отлични защити. Нашите отново вдигнаха преднината си и затвориха мача при 68:61, с което завоюваха и 5-то място в турнира.

Поздравяваме юношите на БК Шумен, които изнесоха отличен сезон, въпреки че почти целият ни отбор е с година по-млад от възрастта, в която се състезава, нашите баскетболисти показаха отлични баскетболни умения, страхотно раздаване на терена през целия сезон и много, много, много работа в тренировките. Този успех на юношеския отбор е и разбира се следствие от политиката на БК Шумен да дава възможност на младите си състезатели да участват в мачовете на мъжкия отбор, да трупат опит и самочувствие на най-високо ниво и резултатите са налице.