Юноши (19): Шумен с впечатляваща победа над лидера в източната А група

Юношите на БК Шумен записаха впечатляваща победа над връстниците си от Тунджа Ямбол със 102:76 и си върнаха второто място място в Източната конференция на А група. Въпреки загубата отборът от Ямбол остава начело с 8 победи и само две загуби.

Срещата започна спокойно за двата отбора, които си размениха по две успешни нападения. Шумен първи показа, че ще се стреми към победата повече и няколко добри защити за нашия отбор ни позволиха да поведем с 9:5. Ямболските баскетболисти намериха отговор и до средата на първата четвърт резултатът бе изравнен – 11:11. Шуменските юноши обаче отново затегнаха защита и ограничиха Тунджа в атака. Нападение ни пък работеше добре и след две тройки и наказателен излязохме напред с 18:11. В оставащите 2 минути и половина до края на частта съперниците си размениха по няколко успешни атаки и чуха сирената при 24:17 за Шумен.

Втората четвърт продължи с равностойна игра, като и двата отбора направиха няколко добри серии в нападение, което запазваше резултата 5-7 точки в полза на Шумен. Тунджа успяваха да задържат разликата с по-добрата си игра под двата коша. Ямболии вземаха повечето борби – както в защита, така и в нападение – което им позволяваше да организират повече нападения. Шуменци пък показваха по-добра ефективност в атака и вкарваха своите възможности. В края на частта юношите ни се опитаха да ограничат пробивите на гостите със зонова преса, което сработи и след редица добри бързи атаки нашият тим увеличи преднината си – 49:36 в края на първото полувреме.

Второто полувреме започна с няколко добри атаки за Шумен и разликата се качи още, но Тунджа реагираха затегнаха защитата и след поредица от бързи атаки и точни стрелби, разликата бе намалена до 12 точки. Шуменци се съвзеха след този временен спад и отново започнаха да организират ефективни нападения. Резултатът продължи да се движи с преднина за нашия тим около десетина точки. Нищо изненадващо не се случи до края на третата част и Шумен се оттегли с 9 точки преднина.

Последната четвърт започна с натиск на Ямбол, които преминаха в зонова защита и пазеха добре. Но нашите юноши бързо се нагодиха и с чудесна стрелба от тройката започнаха да увеличават разликата. В защита продължихме да спираме пробивите на гостите, а ключовият момент бе, че най-сетне започнахме да си вземаме и борбите под собствения кош. До средата на частта разликата вече бе 21 точки – 83:61. Тунджа преминаха в лична защита, но и това не помогна, а освен всичко шуменци започнаха да организират отлично бързите си атаки и това донесе още точки към преднината ни. В самия край на срещата, съвсем очаквано, на терена се появиха част от кадетите на Шумен и Тунджа се възползва намалявайки пасива си. Все пак Шумен затвори мача с убедителна преднина 102:67. Това бе и третата победа на юношите в А група, при която се преминава границата от 100 точки.

С победата Шумен се изкачи на второто място, на което ще престои поне до 22 февруари, когато е мачът между третия и четвъртия в класирането Берое и Делфин. Един от тези два отбора ще изпревари Шумен, но шансовете да завършим на втората позиция в края на първенството остават. Следващият двубой на юношите ни е четвъртък 15.02.2018 от 11.00ч. Домакини сме на Розова долина Казанлък.