Юноши(19): Рилски спортист победи Шумен в последния мач от груповата фаза

снимка: BGBasket.com

Рилски спортист победи Шумен с 83:75 в последен мач от груповата фаза на юношеските финали. С тази загуба нашият тим остана четвърти в група В. Въпреки победата Рилски спортист също остава извън полуфиналите, за които се класираха ЦСКА и БУБА. За Шумен и „Рилецо“ остава да се борят за местата от 5 до 8.

Днешният мач на Шумен и Рилски спортист започна с по-добра игра на самоковци, които поведоха с 6:1 след 2 минути игра. Шуменските юноши изравниха играта до средата на частта i това се видя на таблото – 9:9. Рилски спортист обаче отново натисна и след поредица от добри нападения, самоковци поведоха със 7 точки. До края на първата четвърт нашият тим не намери правилно противодействие на добрата игра в нападение на „Рилецо“. Краят на първата четвърт дойде при убедителна преднина за Рилски – 28:15. Втората четвърт започна равностойно и двата отбора си размениха поредица от резултатни атаки. Шумен пооправи мерника и постепенно започна да намалява преднината на Рилски, като до средата на частта тя бе свалена до едва 3 точки. Самоковци взеха мерки и след по-добра защита отново излязоха напред с 9 точки. Нашият отбор обаче съумя да намери правилните отигравания в нападение и до края на първото полувреме върнахме 5 точки от пасива и затворихме първите 20 минути при 42:46 в полза на „Рилецо“.

Втората четвърт започна с тройка за Шумен, но в следващите три минути самоковци не ни позволиха да отбележим, а от своя страна завършиха три свои атаки успешно и поведоха със 8 точки. Нашите юноши изравниха играта и последва размяна на кошове. Поредица от изпуснати стрелби на Рилски даде възможност на шуменци да организират няколко бързи атаки, които свалиха изоставането ни до само 1 точки. В края на частта добрата игра на нашия тим в защита ни позволи да поведем, като разликата достигна 5 точки в наша полза, но два точни наказателни в самия край на третата част върнаха „Рилецо“ на само 3 точки – 66:63. Последната четвърт започна с нови силни минути за Шумен. Нашите момчета показаха по-добър мерник и поведоха с 8 точки. Рилски спортист обаче се показа като по-свеж и по-мотивиран за победата отбор. Самоковци изравниха 73:73 за само 2 минути игра, а в оставащите 4 минути до края на мача, показаха отлична стрелба от зоната за три точки, хванаха по-голяма част от борбите и в крайна сметка се поздравиха с успеха 83:75.

За Шумен утре предстои първи мач за разпределение на местата от 5 до 8. Изправяме се срещу третия отбор в другата група – Шампион 2006, а мачът е от 13.00ч. Победителят от тази двойка ще играе с победителя от мача  Рилски спортист и Тунджа Ямбол, за да определи кой ще заеме 5 място. Загубилите пък ще играят за 7/8 място.

Полуфиналите изправят Черно море Тича срещу ЦСКА и Левски срещу БУБА Баскетбол.