Юноши(19): Шумен завърши сезона в източната А група с победа

Юношите на БК Шумен завършиха сезона в А група, Източна конференция с победа. Нашият тим победи като гост Светкавица Търговище с 92:85 в мач от 14 кръг на първенството. Тъй като мачът между Дунав Русе и Берое Стара Загора бе отложен за следващата седмица трябва да изчакаме изиграването му, за да знаем окончателното класиране на шуменци, но както и да свърши срещата в Русе, нашите ще са сред най-добрите четири отбора в Източната конференция.

Шумен започна двубоя отлично и от самото начало поведохме в резултата. Нашите пазеха добре в първата четвърт, което ограничи възможностите на домакините да вкарват лесни кошове. Нападението ни също се справяше добре и логично Шумен поведе с 10-на точки. През втората четвърт обаче „светкавиците“ показаха повече характер – затегнаха защитата, вземаха повечето борби, а в нападение бележеха на бърза атака. Шуменци продължиха с точната стрелба от дистанция, което позволяваше на нашите да държат дистанция от няколко точки. До края на първото полувреме удържахме преднина от няколко точки.

Второто полувреме стартира по същия начин, както първото. Нашите момчета играеха агресивно в защита и вкарваха своите бързи атаки. Възпитаниците на Димитър Янчев обаче нямаха намерение да се предават и след като също започнаха да играят здраво в защита се върнаха в мача. Липсата на Милен Чолаков и Никола Андреев се оказа решаваща при борбата под коша, а и ограничи шуменският треньор в избора му смени. През последната четвърт Шумен показа по-точен мерник, това ни позволи да запазим преднината си, въпреки че Светкавица се опита да обърне резултата със здрава преса. В последните минути умората си каза думата. По-късата пейка на Шумен бе фактор, но юношите ни проявиха истински характер. Шуменци организираха няколко показни атаки, с които не дадоха шанс на търговлии дори да се доближат в резултата и записахме деветата си победа през сезона – 92:85.

Сезонът за юношите ни бе противоречив, редувахме страхотни победи, но и записахме няколко загуби в мачове, които трябваше да спечелим. Все пак израстването на момчетата е очевидно. Ние сме най-резултатният отбор в източната А група с 1188 отбелязани точки в четиринайсетте мача. Успяхме да победим лидера Тунджа със 102:76, което е страхотен успех, имайки предвид, че ямболии имат само две загуби през сезона. Надделяваме над всички противници в конференцията при преките двубои на разменено гостуване, като само Делфин са показали по-добри показатели в двата мача помежду ни. Всички това идва да покаже, че шуменските юноши имат голям потенциал и е въпрос на характер и малко късмет да се класираме на републиканското. Тепърва предстои да се определят квалификационните зони. Те са предвидени за периода след Великден – 10 април до 20 април, но тъй като финалите при юношите бяха изместени за края на месец май е възможно зоните да бъдат насрочени за началото на май.

Снимка: архив БК Шумен