Юноши(19): Шумен загуби спора за 7 място след драматичен завършек

Юношите на БК Шумен завършиха на 8 място във финалите на републиканско първенство. Нашият тим отстъпи драматично на Рилски спортист със 74:73 в мача за 7/8 място. Въпреки, че шуменци играха много по-добре, от първия мач между двата отбора в груповата фаза, малко не достигна в края да се поздравим с успеха.

Мачът за 7 място започна изключително равностойно. Двата отбора се захапаха от самото начало и си разменяха кошове през цялата първа четвърт. Личеше си, че играят без напрежение и се опитваха да организират интересни и атрактивни атаки. Шумен все пак се оказа по-точен и завърши частта с точка напред – 18:17. През втората четвърт нещата на игрището не се промениха. Двата отбора се опитваха да вземат надмощие, което доведе до множество смени на водачеството. В края на първото полувреме Шумен стъпи по-здраво в защита и това веднага ни даде възможност да организираме поредица от нападение, които свариха самоковската защита неподготвена. В самия край тройка от крилото донесе преднина на Шумен от 8 точки и се оттеглихме на почивка при 40:32.

Второто полувреме започна с нови силни изяви за нашият тим. Нова тройка ни изведе с 11 точки напред. Двата тима отново се захапаха, но в нашите редици сякаш настъпи отпускане, а юношите на „Рилецо“ само това чакаха. Силна серия от бързи атаки и точни стрелби от далече бе в основата на силна поредица за отбора за Самоков, който не само, че успя да изравни, но и поведе с 8 точки преди края на четвъртата част – 60:52. Шуменските момчета нямаха намерение да се предават и веднага след началото на последната четвърт, нашият тим започна с агресивна защита. Това ни помогна да ограничим атаките на Рилски, а в нападение показахме добра стрелба и бързо изравнихме резултата. До края на мача двата отбора се захапаха отново и последва нова размяна на водачеството в резултата. Половин минута преди края нашият тим имаше крехка преднина от 1 точка, но отборът на Рилски спортист организира отлична атака и след точен изстрел под коша си върна водачеството. В последната атака за мача самоковци направиха много добра защита и затрудниха максимално нашият тим, който не успя да отбележи и мачът завърши с точка преднина за „Рилецо“ – 74:73.