Юноши(19): Шумен записа успех срещу Берое в директен сблъсък за второто място

БК Шумен записа изключително важен успех като гост срещу Берое Стара Загора в директен сблъсък за второто място в Елитна група – Изток. В последен мач от 11 кръг на елитната група нашият тим победи с 95:68 и вече еднолично заема второто място във временното класиране след като и другият претендент за него – Тунджа Ямбол загуби от Черно море Тича.

Двубоят в Стара Загора започна равнсотойно, като и двата отбора показаха отлични умения в нападение. Нашият тим откри след хубав пробив на гарда ни, а Берое записа тройка. Размяната на кошове продължи до средата на частта. При 10:10 шуменските юноши се активизираха в защита и след поредица от откраднати топки се откъснаха в резултата с 6 точки. Берое отговори с нова далечна стрелба, но в самия край на първата четвърт добрата защита на Шумен доведе до поредица от бързи атаки и нашият тим затвори частта с 9 точки аванс – 18:27. Втората четвърт започна с нова добра поредица от успешни нападения за Шумен. Гардовете ни правеха отлични пробиви, които завършваха или с кош, или с нарушение. Домакините натрупаха 5 фаула до средата на частта, което улесни нападенията за нашия тим. От другата страна на игрището шуменци продължиха да показват по-добра игра в защита, което ограничи успешните атаки за заралии. Разликата се качи над 20 точки. В края на първото полувреме домакините направиха няколко добри атаки, които завършиха с кош, но играта на високите играчи в нашия тим бе на ниво и след няколко техни успешни атаки в подкошието Шумен запази преднината си от 21 точки – 53:32.

Второто полувреме започна слабо и за двата отбора – поредица от грешки за Берое, а шуменци направиха няколко непростими пропуска под самия кош на домакините. Все пак нашият тим по-бързо намери ритъма си на игра, започна да вкарва при бързите си атаки, а в защита почти не даваше възможност на заралии да вкарат кош. В края на третата четвърт шуменските юноши започнаха да бележат и от тройката, което качи преднината до 30 точки. Последната четвърт Берое се възползва от факта, че голяма част от резервите на Шумен бяха на игрището и успя да върне няколко коша чрез хубави комбинации в нападение и точни стрелби от разстояние. Нашите юноши, обаче не се панираха – продължиха да пазят агресивно, откраднаха доста топки от домакините, а кошовете на бърза атака ни позволиха да поддържаме преднина от 25-30 точки. В края на мача Шумен успя да вкара още две тройки, а финалната сирена прозвуча при 95:68 в полза на нашия тим.

До края на първенството в Елитна група – Изток остават три кръга. Сигурен първенец е отборът на Черно море Тича, който има 11 победи от 11 мача. Шумен вече е еднолично на второ място с 8 победи и 3 загуби. Берое и Тунджа Ямбол обаче са плътно зад нашият тим със 7 победи и 4 загуби, което означава, че до края Шумен няма право на грешки. Следващият кръг изправя Шумен срещу Дунав Русе. Мачът ще се играе още тази събота – 23.02.2019 от 14.00ч в зала „Младост“, като преди това момчетата до 14г. на Шумен и Дунав ще загреят публиката с мач от 12 кръг на Елитната група. Заповядайте в залата и подкрепете нашите отбори!