Юноши(19): Шумен надигра Тунджа в пряк двубой за второто място в Елитна група – Изток

Юношеската формация на БК Шумен записа шестия си успех в Елитна група – Изток. Нашият тим надигра Тунджа Ямбол със 70:63 в пряк двубой за второто място в групата, за което още спори и Берое Стара Загора. Към момента трите отбора – Шумен, Тунджа и Берое делят 2-4 място с равен актив от точки. И трите отбора имат по 15 точки във временното класиране, а Тунджа все още се задържа на втората позиция, заради по-добрата си точкова разлика. Непобеден на първо място е отборът на Черно море Тича.

Двубоят в Шумен започна равностойно, а отборите си размениха по три коша. За кратко Тунджа показа по-добра защита и поведе с три точки, но Шумен бързо ги върна. Двата отбора разчитаха изключително много на пробивите в началните минути, като изстрелите от далечна дистанция не поразяваха целта. Шуменските юноши първи оправиха мерника и след поредица от тройка и две далечни стрелби, нашият тим излезе с аванс от 5 точки. В края на първата четвърт Тунджа върна четири точки и смъкна преднината на Шумен до само точка – 16:15. Втората четвърт продължи с равностойна игра, като в началото доминираше защитата. И двата отбора не даваха на съперника лесни стрелби и до средата на частта си бяха отбелязали само по един кош. Шуменци все пак се отпушиха и след серия от бързи атаки качиха аванса си до 8 точки – 25:17. Ямболии също започнаха да вкарват своите положения и мачът отново се играеше кош за кош. До края на първото полувреме нашият тим удържа преднината си и се оттегли при резултат 31:23 в своя полза.

Второто полувреме започна много по-добре за гостите от Ямбол. По-добрата защита на баскетболистите на Тунджа им позволи да организират поредица от бързи атаки, което стопи разликата до 2 точки. Шумен стабилизира организацията си в нападение и поддържаше крехката си преднина. Нашият тим трудно отговаряше на нападенията на гостите и натрупа фалове рано-рано. Едва 4 минути след началото на третата част, Тунджа вече беше в бонус. Това улесни задачата на ямболии в нападение, като голяма част от точките им дойдоха от наказателния. В края на частта Шумен все пак показа по-добра игра в атака и вдигна аванса до 6 точки – 51:45. Последната четвърт започна с много грешки и за двата отбора. Баскетболистите и на Шумен, и на Тунджа направиха и много пропуски в началото. Нашият тим отново бе този, който намери ритъма си на игра. Подкрепата на многобройната публика в зала „Младост“ също даде крила на нашите юноши. Поредица от точни стрелби, плюс няколко бързи атаки бяха в основата на серия от 8 поредни точки, което вдигна преднината ни до 14. Юношите на Ямбол пък се развкарваха в края на мача. Три тройки и серия от добри пробиви на крилата на гостите стопи част от актива на Шумен, но все пак нашите момчета намериха сили да организират успешно последните си нападения и финалната сирена дойде при 70:63 в полза на Шумен.

Борбата за второто място в Елитна група – Изток става изключително интересна след тази победа на Шумен. До края на първенството всеки мач ще е с огромно значение и за трите отбора – Шумен, Тунджа и Берое. В следващият кръг нашите юноши посрещат отбора на Черноморец Бургас. Мачът ще се състои на 09.02.2019 от 12.00ч в зала „Младост“. Тунджа пък ще гостува на Делфин Бургас, а Берое е гост на Дунав Русе.