Юноши(19): Шумен отстъпи на Черно море във финала за Купата на БФБ

Черно море Тича е новият носител на купата на БФБаскетбол за юноши след като се наложи с 96:85. „Моряците“ изиграха изключително силно последната четвърт и след 22:15 в нея си осигуриха успеха. Шумен също изигра силен двубой, в който нашият тим показа характер и борбеност. Отново силното оръжие за шуменци бе стрелбата от далечно разстояние, но късата резервна скамейка си оказа влияние в края на мача, когато умората бе най-голяма. В мача за 3/4 място БУБА Баскетбол се наложи над Шампион 2006 с 61:56 и зае третото място в турнира.

Най-полезен играч на турнира стана крилото на Черно море Тича – Мартин Стефанов. Той се поздрави с още един приз – най-много откраднати топки. Центърът на БУБА Баскетбол – Александър Витанов грабна приза за най-много борби. При Черно море отиде и наградата за най-много асистенции, а нейният носител е Цветан Савов. Най-добрият реализатор на турнира стана капитанът на БК Шумен – Виктор Серафимов.

Както в полуфинала срещу БУБА предния ден, така и днес, Шумен влезе в мача доста разконцентриран. Нашият тим пропусна 6 от първите си 7 изстрела към коша. На другата страна на игрището гостите от Варна играеха много по-мотивирано и след поредица от отлични атаки в подкошието излязоха напред с комфортна преднина от 9 точки – 11:2. В средата на частта Шумен се събуди и заигра много по-равностойно. Нашият тим се възползва от пропуски в отбраната на варненци и започна да реализира след хубави пробиви. „Моряците“ също не спираха да бележат и поддържаха стабилен аванс от десетина точки. Към края на частта Шумен започна да вкарва и далечните си стрелби, което ни позволи да смъкнем пасива до 5 точки. В последната минута на първата част Черно море се възползва от грешки в нашето разиграване и си върна преднина от 11 точки – 29:18.

Втората четвърт започна ударно за Шумен. Нашият тим играеше почти непробиваемо в защита, докато в нападение стрелбата ни от тройката влезе в друго измерение. Само за минута и половина смъкнахме 7 точки от преднината на варненци. Гостите пооправиха защитата и спряха канонадата към своя кош, но нашият тим продължи с добрите игри в защита и разликата се движеше 3-4 точки за Тича. В средата на частта защитата отстъпи място на нова порция „залпове“ от далечно разстояние, като и варненци се включиха в надстрелването. До края на първото полувреме Шумен успя да вкара една тройка повече и двата отбора се оттеглиха на почивка при само точка аванс за Черно море.

Второто полувреме започна с нова силния серия за „моряците“, които набързо реализираха два поредни коша за 52:47. Шумен се поокопити доста по-бързо, в сравнение с първата четвърт и след силна игра на гардовете ни успяхме да обърнем резултата в наша полза и да поведем с две точки. Силната защита на Шумен намали драстично успеваемостта на Тича в опитите да бележи, а нова тройка от крилото за нашият тим ни изведе с 5 напред. В средата на частта обаче „моряците“ обърнаха „течението“ в своя полза. На свой ред те затегнаха подстъпите към коша си, което им позволи да организират поредица от бързи атаки, които завършваха с кошове. Черно море бързо стопи преднината на Шумен и дори поведе с 5 точки. В края на частта шуменските юноши отново започнаха да вкарват, но варненци също реализираха стрелбите си и затвориха третата четвърт с 4 точки аванс – 74:70.

Последната част продължи с резултатните атаки за Тича, които се възползваха от поредица грешки и пропуски на нашия тим и отново качиха преднината си над 10 точки. Шумен изравни играта в средата на частта и възвърна агресията си в нападение, но за съжаление умората си каза думата и голяма част от стрелбите на юношите ни не успяваха да намерят целта. Пропуснахме и 6 поредни наказателни удара при 12 точки преднина за варненци, което съвсем обезкуражи нашите баскетболисти. При 16 точки в полза на Тича на полето се появиха резервите на двата отбора, които доиграха срещата, за да маркират победата за Черно море – 96:85.

1 място

2 място

3 място