Юноши(19): Шумен победи Делфин след като вкара 57 точки в първата четвърт

Юношите на БК Шумен направиха още една стъпка към класиране на финалите на републиканско първенство след като победиха Делфин Бургас със 148:78. Нашият тим вече има 10 победи от 13 мача и продължава да държи второто място в Елитна група – Изток. Прекият конкурент за второто място – Тунджа Ямбол също записа успех днес, налагайки се над Берое като гост с 62:75 и е трети с 9 победи и 4 загуби. Така всичко ще се реши в последния 14 кръг, когато Шумен гостува на Светкавица, а ямболии са домакин на Дунав Русе.

Началните минути на двубоят в зала „Младост“ по нищо не показваха, че мачът ще бъде спечелен от Шумен със 70 точки разлика. Напротив, гостите от Делфин играеха много организирано и равностойно в първите три минути. Бургазлии вкараха почти всички свои възможности за кош, възползвайки се от грешки в организацията на шуменци. При резултат 6:7 обаче нашите юноши просто включиха на друга скорост. Няколко точни стрелби от средно и далечно разстояние, както и два пробива от крилата, бързо направиха резултата 19:12 в полза на нашия тим. В средата на първата четвърт Шумен подобри и защитата – здрава преса по цялото игрище беше в основата на поредица от откраднати топки. Залата видя и няколко забивки, а междувременно резултатът скочи до 36:18 в полза на Шумен. Нашите юноши обаче нямаха никакво намерение да си почиват – резултатни нападения идваха от всякъде – бързи атаки, пробиви, точни изстрели от тройката, борби в нападение и добавки, включително и точни наказателни. Невероятна игра в нападение на нашият тим реши мачът още след последната сирена на първата четвърт, която дойде при 57:22 за Шумен. Втората четвърт треньорското ръководство на Шумен съвсем резонно даде почивка на голяма част от титулярите. Въпреки това резервите на Шумен продължиха с отличната игра в нападение. Зрителите се насладиха на нова поредица от хубави пробиви и точни стрелби на шуменските момчета, а полувремето дойде при отчайваща преднина в полза на нашия тим 86:41.

Второто полувреме Шумен излезе на терена с титулярния си състав, но юношите ни сякаш нямаха вече мотивацията и не хвърляха много сили по терена. Отново на терена се появиха резервите, които искаха да докажат, че могат да играят също толкова добре. Нашите момчета се раздадоха доста в защита и въпреки, че нападението ни не бе толкова ефективно, както в първата четвърт, увеличихме аванса си с още 12 точки след края на третата част. Юношите на Делфин показаха добра игра в последната четвърт. Нападението им вървеше и те отбелязаха доста красиви пробиви. Далeчните стрелби на гостите също влизаха. Въпреки това бургазлии просто не можеха да спрат атаката на Шумен, която продължи да ги наказва от всевъзможни позиции. Нашите отбелязаха още 36 точки в последната част и затвориха мача при 70 точки разлика – 148:78.

Въпреки убедителната победа, нашите юноши трябва да стоят здраво стъпили на земята, защото последният мач от редовния сезон на Елитна група – Изток ни изправя срещу здравия тим на Светкавица. Треньор на отбора от Търговище е бившият играч на Шумен – Димитър Янчев. Мачът срещу „светкавиците“ е още следващият четвъртък 14.03.2019 и при победа нашите юноши ще завършат на второ място в групата, което ще ги класира автоматично на финалите на републиканско първенство и Купа България за юноши. Срещата е с начален час 13.00 и имайки предвид, че Търговище е само на 40 км от Шумен, се надяваме, че много от вас – нашите верни фенове ще подкрепят отбора в зала „Дечко Стефанов“!