Юноши(19): Шумен с втора поредна победа в Елитната група

Юношите на БК Шумен записаха нова победа в Елитната група – Изток. Младите баскетболисти на Шумен се наложиха над непобедения до момента тим на Берое Стара Загора с 89:65. Шумен заема пето място във временното класиране с 2 победи и 2 загуби.

Двубоят не започна по най-добрия начин за шуменци, които допуснаха множество грешки при организация на атаките си. Въпреки това гостите от Берое не се възползваха и след 5 минути игра в първата четвърт, те водеха с едва 2 точки – 6:8. Шуменци все пак загряха и след няколко хубави пробива поеха водачеството в резултата. Берое имаше проблем в реализирането на кошове при постепенни нападения – главно поради добрата защита на Шумен. Но тимът от Стара Загора се възползваше от грешките на нашите юноши и реализираше на контра-атака, което ги държеше в мача. През втората четвърт Шумен заигра много агресивно както в защита, така и в нападение. Нашият тим пресираше гостите на цяло игрище, което ги затрудни при изнасяне на топката. Грешките допускани от старозагорци позволиха на шуменските юноши да вкарат лесни точки на бърза атака и разликата започна да се качва в наша полза. до средата на втората четвърт вече водехме с 8 точки. Берое заигра по-равностойно и последва размяна на успешни атаки, но две минути преди края на първото полувреме Шумен отново показа по-добри баскетболни достойнства и увеличи разликата до 12 точки 43:31.

Второто полувреме продължи с отличната защита на Шумен, през която Берое трудно намираше път към нашия кош. От другата страна на игрището нашите юноши вкараха няколко коша след хубави комбинации и разликата продължи да се качва. В средата на третата четвърт обаче Берое заигра по-агресивно в защита, последваха грешки на шуменци и разликата падна до 12 точки. До края на частта се играеше кош за кош, като нашите юноши все пак вкараха един повече и се оттеглиха с актив от 13 точки. Последната четвърт започна с активна преса на цяло игрище за Шумен, която преминаваше в зонова защита при постепенни атаки. Това затрудни Берое в нападение, а нашите юноши се възползваха и след поредица точни изстрели от тройката и хубави индивидуални пробиви Шумен качи разликата над 20 точки. В последните 4 минути на терена се появиха всички резерви на Шумен, които също показаха добри умения и запазиха разликата над 20 точки. Последната сирена дойде при 24 точки преднина за Шумен – 89:65.

Следващият мач на Шумен е тежко гостуване на Дунав Русе, което ще даде отговор на много въпросително относно класирането в регион Изток на елитната юношеска група. Двубоят е на 16.11.2018 от 13.00ч в зала Дунав.