Юноши(19): Шумен с четвърти пореден успех

Юношите на БК Шумен записаха четвърти пореден успех в Елитна група – Изток. Нашият тим победи като домакин Дунав Русе с 96:51 и уверено гледа към класиране на финалите на републиканско първенство и Купа България за юноши. До края на надпреварата остават два кръга, а шуменци заемат второто място с 9 победи от 12 мача. Дунав пък продължават борбата за класиране на квалификациите за републиканско, като русенският отбор заема шесто място с актив от 3 победи и 9 загуби.

Мачът в Шумен започна с изключително здрава защита от страна на нашите юноши. Добрата защита бе превърната в кошове на бърза атака от шуменци, които за 5 минути си осигуриха комфортен аванс от 8 точки. През вторите пет минути на тази четвърт Дунав се събудиха и показаха по-добра игра в нападение. Точките им дойдоха главно чрез стрелба от средна и далечна дистанция. Шумен също вкара няколко коша след пробиви, а в самия край отбелязахме и тройка, която затвори частта при 22:11 в наша полза. Втората четвърт продължи с размяна на успешни атаки. Русенци се възползваха от агресивната защита на Шумен, за да си изработят фаулове. От другата страна на игрището нашите юноши продължиха с добрите комбинации. В средата на частта Шумен отново подобри защитата и след поредица от откраднати топки и бързи атаки увеличихме разликата до 15 точки. В края шуменските юноши показаха добър мерник и след размяна на точни изстрели се оттеглихме на почивка с преднина от 20 точки.

Второто полувреме започна с активна зонова защита от страна на Дунав, което затрудни шуменската атака. Нашият тим пък отговори с активна зонова преса на цяло игрище. Грешките се редуваха и за двата отбора, но нашият тим по-бързо намери ритъма си, налучка слабите места в зоната на русенци и започна да бележи. Авансът на нашия тим достигна до 35 точки, а зрителите в залата успяха да се насладят и на няколко забивки в коша на Дунав. В самия край гостите от Русе върнаха два коша и затвориха третата четвърт при 71:46 в полза на Шумен. Последната част нашият тим предложи урок по разбиване на зонова защита. Първо юноши ни вкараха поредица тройки в коша на гостите, а след като русенци се принудиха да пазят по-плътно периметъра започнаха и пробивите от крилата. Разликата бързо се качи над 30 точки, въпреки че Дунав също успя да покаже добри завършвания в нападение. До края двамата треньори завъртяха целия състав на отборите си, а Шумен затвори срещата при 45 точки преднина – 96:51.

Следва почивка в елитната юношеска група, след която Шумен ще е домакин на Делфин Бургас. Срещата ще се играе на 09.03.2019 от 13.00ч в зала „Младост“.