БК Шумен отбелязва 100 години баскетбол в Шумен

Баскетболен клуб Шумен започна честванията за отбелязване 100 години баскетбол в град Шумен. Днес в „Арена Шумен“ честването откриха кадетите на Шумен до 16 г., които победиха Чавдар Троян с 67:48 в мач от предпоследния 13 кръг на Елитна група – Изток.

След него бе официалната среща на поколенията – баскетболни състезатели, деятели и спонсори, които са свързани с богата история на клуба. Специален гост на събитието бе легендата на българския баскетбол и президент на БФБаскетбол – Георги Глушков. Кметът на Шумен – Любомир Христов откри събитието, пожелавайки на шуменския баскетбол още множество успехи и пълна зала. Георги Глушков развълнуван пожела на шуменския баскетбол да продължи да пише историята със златни букви и да зарадва шуменските фенове с много победи, а след това връчи и почетна грамотна на Община Шумен за подкрепата на баскетболната игра. Кметът Христов връчи почетни плакети на спомосъществувателите от името на клуба – братята Жечко и Красен Кюркчиеви, Фикрет Индже и Димо Димов и техните компании: „Теси“, „Фикосота“, „Алкомет“ и „Автомагистрали Черно море“. Награда за особен принос получи и дългогодишния деятел и председател на БК Шумен – Гроздалин Грозданов.

Георги Глушков пък връчи индивидуални награди на Маркъс Майерс за най-много асистенции в НБЛ и за най-много откраднати топки, а Деян Биелич получи наградата за борец №1 този сезон в НБЛ.

Кулминацията на вечерта бе мач между БК Шумен и „Звездите на Изток“ – сборен отбор от бивши баскетболисти, защитавали цветовете на Шумен. Както е традицията в такива мачове защитата почти липсваше, а публиката се наслади на страхотни изпълнения. Още през първото полувреме Константин Паисиев и Георги Кендеров вдигнаха феновете с мощни забивки. Йоан Йоргов пък изригна с поредица тройки. Отборът на „Звездите“ също предложи ефектни изпълнения в лицето на Димитър Янчев, който на няколко пъти показа, че все още е в отлична форма и вкара поредица стрелби с изтегляне. Ивайло Тодоров раздаваше най-красивите пасове. Милен Чолаков и Берк Мехмед се включиха също с тройки.

На почивката шоуто продължи с конкурс по тройки и забивки – както си му е реда за такива събития. В конкурса за тройки се включиха Александър Милов и Симеон Георгиев за БК Шумен, а за „Звездите“ участници бяха Димитър Янчев и Берк Мехмед. След изключително оспорвано надстрелване Димитър Янчев завърши с 9 точки и прибра наградата за тройкаджия.

Можем да кажем, че конкурсът за забивки бе гвоздеят в програмата. В него се включиха двамата най-атлетични баскетболисти в двата отбора- Константин Паисиев за Шумен и Милен Чолаков за „Звездите“. Първи излезе Милен Чолаков и изпълни доста трудна забивка с подминаване на коша и завъртане – успешна от втория опит. Константин Паисиев пък опита нещо изключително трудно, но не успя в трите си опита и Чолаков поведе със сбор от 28:0 точки. За втората си забивка Милен имаше нужда от три опита, но се получи изключително ефектно. Паисиев направи забивката на вечерта, прекарвайки топката между краката си – нещо, което сме свикнали да виждаме в НБА. Все пак Милен Чолаков прибра трофея за най-добър забивач след двата успешни опита срещу само един на съперника.

През второто полувреме играта продължи да бъде динамична, а резултат не споменаваме, защото той изобщо нямаше значение в този двубой. Йоан Йоргов продължи да бележи тройки. Милов също бутна две тройки от дистанцията на Стеф Къри. Георги Кендеров пък не спря да демонстрира атлетизъм с поредица забивки. За „Звездите“ Милен Чолаков и Димитър Янчев връщаха тройките, а ефектни изпълнения видяхме от Берк Мехмед и Ивайло Тодоров. В крайна сметка Шумен победи „Звездите“, но истинския победител бяха зрителите в залата, които се насладиха на атрактивен баскетбол и красиви изпълнения!

Честванията на 100-годишния юбилей ще продължат със стрийтбол турнир 3×3, който ще се проведе до паметник „1300 години България“ на 14 и 15 май. Повече подробности можете да видите тук: Shumen GT 3×3.