Нов „План 5+1” и нов треньор представи БК Шумен

От УС допълниха: „Не поставяме ултиматуми, но в живота и в играта има закони и правила. Вратите остават отворени, а всеки млад състезател трябва сам да реши бъдещето си в баскетбола”

Днес БК Шумен представи пред шуменските медии новата си стратегия за развитие школата на клуба. На пресконференция, организирана в зала „Младост“ ръководството на клуба запозна представители на медиите с вижданията си за бъдещето на баскетбола в Шумен и региона. Нов момент в работата с младите баскетболисти е така наречения „План  5+1”. Става дума за идеята , според която Шумен заедно с други пет общини от региона – Велики Преслав, Венец, Каспичан, Нови Пазар и Смядово  – ще обединят усилия за развитие на баскетболната игра в областта. Основните цели на модела са две. На първо място да се популяризира баскетболната игра в тези общини и да се запалят децата по играта с оранжевата топка. Положителен е фактът, че през последните години в някои от по-малките общини бяха изградени модерни спортни зали и съоръжения. Другата цел на инициативата е да се откриват таланти за школата на БК Шумен, които да се включат към отборите на тима в състезателните възрасти: мини-момчета (12), момчета (14), кадети (16) и юноши (19).

Основна част от новата стратегия е привличането на сръбския треньор Звонко Папак, с когото вече ви запознахме на Фейсбук страницата ни. Сръбският баскетболен спец вече подписа договор с клуба и неговата роля ще се състои в това да приложи доказани методи за развитие на баскетболни таланти, но и да помогне на младите треньори в БК Шумен да усвоят тънкостите на „занаята“. На пресконференцията г-н Папак заяви, че вижда огромен потенциал в Шумен като баскетболен град и се надява, че това което е успял да постигне в „Овъргаз“ преди години ще се случи и в Шумен, а именно от школата на клуба да излизат качествени баскетболисти и треньори, които да са част от най-добрите отбори в България и Европа, а защо не и част от БК Шумен, ако някой ден клубът направи силен отбор за Националната баскетболна лига.

Журналистите очаквано зададоха и въпроси, свързани с отборите при момчетата (14) и кадетите (16), които отказаха да тренират, заради прекратяване договора на техния треньор. БК Шумен излезе със следната позиция по този въпрос: „Всички деца, които искат да тренират баскетбол в клуба и да се развиват като баскетболисти са добре дошли и БК Шумен ще осигури всички условия за тренировки. Но в същото време клубът няма да позволи да му бъдат поставяни условия, свързани с управлението и това кои треньори да водят отборите. Всички деца, които искат да продължат да тренират, могат да го направят в обявения от клуба график и с треньор, който БК Шумен определи. От ръководството на тима осъзнаваме, че има много талантливи деца и тяхното бъдеще като баскетболисти е застрашено, но ние няма да отстъпим от нашата позиция! Нека момчетата не приемат нашите думи като ултиматум. Ние вярваме, че всеки един от тях може да направи правилна преценка за своето бъдеще като баскетболист. Жалко ще е ако талантливите деца няма да могат да продължат състезанията и ще пропуснат почти година от развитието си, но клубът не може да си позволи административни санкции и изваждането да стане по служебен път – при две служебни загуби според наредбите БК Шумен ще бъде санкциониран и изхвърлен от първенството. Затова решението на управителния съвет за прекратяване на състезателния сезон за отборите на момчета (14) и кадети (16) ще бъде окончателно след тази дата – 04.02.2017.“