Петото издание на международния турнир за подрастващи „Костадин Димитров“ бе спечелено от Шумен

Юношите на Шумен до 18 г. са победителите в петото издание на международния турнир за подрастващи – „Костадин Димитров“. Турнирът е в памет на изтъкнатия шуменски баскетболен треньор и деец – Костадин Димитров и се проведе за пети път тази година. Шумен победи на финала връстниците си от Тунджа Ямбол с 83:44. Третото място бе за гостите от Сърбия – KK Play off Leskovac, които победиха в мач за 3/4 място вторият отбор на Шумен с 60:48.

В днешния ден първият двубой бе между сърбите от Лесковац и Шумен-2, който бе съставен главно от момчетата до 15 г. Двубоят започна с превъзходство за гостите, които отвориха разлика от 8 точки, но шуменци се върнаха в мача след много здрава игра в защита. Почти цялата втора четвърт се движеше кош за кош, като гостите от Сърбия все пак имаха предимство на почивката – 24:21. През второто полувреме шуменци се опитаха да се задържат в мача, но Play off показа повече желание в борбата и в защита. Много от точките на сръбския тим идваха след бързи атаки. Шумен наруши и ритъма си при стрелба, което позволи на Лесковац да поддържа разликата над 10 точки. В крайна сметка Play off затвори мача при 12 точки аванс – 60:48.

Финалът на турнира предложи много качествен баскетбол. Шумен започна силно и поведе с 11:0 след поредица точни стрелби. Тунджа Ямбол обаче играеше с огромно желание, раздаваше се в защита и още в първата четвърт успя да стопи част от изоставането си. Шумен отново поведе с двуцифрен аванс, като в един момент разликата достигна 20 точки в полза на шуменските юноши, но ямболският тим пак се вдигна. До края на първото полувреме Тунджа играеше почти без грешка, наказваше всяка грешка на шуменци и разликата бе смъкната до 8 точки. Шумен все пак вкара последните два коша в края на първото полувреме и се оттегли с аванс от 12 точки – 36:24. През второто полувреме Шумен показа отлична игра. Защитата на нашият тим започна да доминира още в началото на третата част и разликата мина 20 точки в наша полза. В последната четвърт опитите на Тунджа за преса бяха бързо разбити от бързите шуменски атаки и до края на срещата резултатът продължи да се покачва в наша полза, достигайки 40 точки. Последния съдийски сигнал дойде при 83:44 в полза на Шумен.

Благодарим на всички, които подкрепиха младите баскетболисти в последните два дни, получиха се хубави и динамични мачове с баскетбол на високо ниво. Най-добрият начин да почетем Костадин Димитров – човек дал толкова много за шуменския баскетбол и създал множество поколения шуменски баскетболисти, е именно чрез турнир показващ таланта на младите баскетболисти както от Шумен, така и от България, но и от чужбина.