Звонко Папак: В Шумен може да се направи нещо голямо

Старши треньорът на БК Шумен Звонко Папак даде интервю за нашия сайт. Сръбския специалист, който дойде в началото на 2017 година е главен методист и старши треньор в клуба. Вижте какво сподели за нас той:

БК Шумен: Г-н Папак, как върви работата Ви с детско-юношеската школа на клуба? Доволен ли сте от краткия си престой до момента?

Звонко Папак: Баскетболен клуб Шумен тръгва нагоре, всички селекции работят по план и с програма, с която работят детските школи в Сърбия. За краткото време, в което съм в Шумен, вече 9 месеца, виждам, че има напредък и вярвам че няма да мине много време преди да дойдат добрите резултати. Провеждаме индивидуални тренировки с всяко дете за всички баскетболни елементи, най-важното е да развием спортно-техническите способности на децата. На всеки 6 месеца правим проверки, даваме оценки, заснимаме нормативите с камери и така виждаме всяка една подробност, къде са силните и слабите места на всяко дете и можем да подобрим работата с него. Вярвам, че децата ме харесват и имат голямо желание да тренират. Отговарям за всички възрастови групи и успешно работя с другите треньори в клуба. Създал съм за всеки треньор програма, по която да работят. Изградили сме професионални отношения с треньорите и управителния съвет на клуба, опитвам се да им помогна да изградят голям клуб, за който да се говори години наред. Имам голямо желание да привлечем деца от други градове, но за момента нямаме възможност, няма спортно училище, в което да ги поканим да учат и да се развиват като баскетболисти. Работата ми бива подпомагана от треньори от цяла Сърбия.

БК Шумен: Вече работите сериозно и с мъжкия отбор, как виждате развитието на отбора до момента?

Звонко Папак: Що се отнася до мъжете, имаме редица проблеми, основни състезатели нямат възможност да тренират с отбора, а именно Антон Диков, Андрей Иванов, Росен Иванов, Атанас Колев и Мирослав Денчев. Кирил Кирилов поради работни ангажименти тренира по-слабо и пропуска тренировки, Андрей Джамбазов също не тренира качествено, заради това, че работи нощни смени, а и има редица контузии. Тренираме само с юношите и е трудно да се обиграе отбора, както и да се подготвяме за всеки един мач по отделно. Също така най-добрият ни състезател Янко Янков ще отсъства един месец, а той за мен е половин отбора, ако не и повече, защото той освен, че е добър баскетболист е и добър треньор. Милен Чолаков също е с контузия и го очакваме да се завърне в отбора.  Той е доста перспективен играч и ще разчитаме на него. Не искам да се оплаквам, но при тези обстоятелства е трудно да се изпълняват задачите и да се постигат резултати.

БК Шумен: Какви са впечатленията Ви от град Шумен?

Звонко Папак: Искам да кажа, че Шумен е много хубав град с гостоприемни хора, които обичат и разбират баскетболната игра. На мен това ми дава голяма надежда, че тук може да се направи нещо голямо. Навсякъде където съм работил съм оставил добро наследство и съм изграждал добри баскетболни отбори. Знам, че това ще се случи и в Шумен.