Сезон 2017/18: БК Шумен – Икономически университет Варна 67:98 (А група, регион Изток, 1 кръг)

БК Шумен започна сезон 2017/18 в А група, регион „Изток“ с тежка загуба от стар познайник – Икономически университет Варна. В шуменската зала „Младост“, нашият тим отстъпи на „икономистите“ с 67:98, след като изигра страхотно първо полувреме, завършило с едва 2 точки преднина за гостите от Варна, но разочароваща 2 част, в която нашите загубиха и двете части с голяма разлика. Тежката загуба за нашия отбор може да се обясни и с отсъствието на трима ключови играчи за отбора – Янко Янков, Андрей Иванов и Милен Чолаков, които бяха контузени и не взеха участие в двубоя.

Мачът започна равностойно, шуменци отвръщаха на успешните атаки на гостите, а след тройка на Виктор Серафимов поведохме с 8:7 след три минути игра. Последваха силни минути за ИУ и след три поредни коша на Николай Николов, варненци отвориха преднина от 15:10. Последва кош и на Николай Грозев за гостите, но Шумен затегнаха защитата и благодарение на опитния Антон Диков, който дебютира за БК Шумен в официален мач, след нова тройка на Виктор Серафимов и хубав пробив на Миро Денчев, нашите стопиха пасива до само една точка. Силната игра на Денчев продължи, нов негов пробив и асистенция за Георги Минчев изведоха Шумен напред с 23:21. В самия край на частта бившия играч на БК Шумен Ивайло Тодоров направи хубав пробив през цялото игрище и върна две точки.

Втората четвърт продължи равностойно и съперниците си разменяха успешни атаки. Три минути след началото ѝ Шумен подобри отново играта в защита и след тройка на Диков и бърза атака завършена от Денчев, Шумен поведе с 5 точки 30:25. Николай Николов върна от наказателния две, но отново Миро Денчев отбеляза след хубав пробив. Разликата се задържа 5 точки в средата на частта, но два коша на Джамбазов и тройка на Денчев изведоха Шумен напред 39:31. „Икономистите“ обаче показаха, че са класен отбор и за само 2 минути успяха да отбележат 4 поредни тройки и излязоха напред в резултата 44:45. В самия край пък Николай Грозев реализира един наказателен след безумен фаул на Серафимов и ИУ се оттеглиха с преднина 46:44.

Второто полувреме също започна равностойно, но най-опитния в нашия тим – Антон Диков извърши втори неспортсменски фаул (доста спорно отсъждане) и се наложи да напусне терена. Играта на Шумен очевидно страдаше от липсата на добра организация, а Икономическия вкарваше лесни точки на бързи атаки. До средата на частта разликата скочи до 13 точки в тяхна полза – 50:63. Изключително силната игра в подкошието на варненци се оказа решаващия елемент. Видимо по-здравите и високи играчи на ИУ взеха цели 16 борби в нападения, което им отвори повече шансове за стрелби. В защита пък грабнаха цели 35 и завършиха мача с 51, докато нашият тим отчете едва 26 борби и това до голяма степен реши двубоя в полза на Икономическия. В последната четвърт мачът се доиграваше и на терена за двата отбора излязоха резервите. Варненци продължиха с добрите изяви, а за Шумен единствен Миро Денчев продължаваше да тормози гостите, които просто не можеха да го пазят.

Най-добрият играч на терена за Шумен бе Росен Иванов, който записа 13 точки, 6 борби и 5 асистенции. Миро Денчев също откри сезона с добра игра и бе най-резултатен за нашия тим с 18 точки. Антон Диков дебютира с едва 6 точки, 3 борби и 5 асистенции, но трябва да отбележим, че той игра само 19 минути. Виктор Серафимов отчете 10 точки и 4 асистенции.

За Икономическия най-ефективен бе Николай Николов, който отбеляза 26 точки и грабна 8 борби. Николай Грозев му партнираше добре в атака със 17 точки, 4 борби и 4 асистенции. Нов силен мач и за Ивайло Тодоров срещу бившия си отбор. Той отбеляза 8 точки и подаде 7 завършващи топки. Венелин Христов и Мартин Коцев също се включиха добре за ИУ от пейката със съответно 9 и 10 точки.

Следващият двубой на Шумен е гостуване в Стара Загора срещу Берое-2. Мачът е следващата неделя 22.10.2017 от 17.00ч.