ИГРАЧ НА МАЧА – Кирил Кирилов: Двете загуби, които допуснахме трябва да са ни предела

Този път избрахме играчът на мача да е най-добре представилият се шуменски баскетболист и в двата мача, играни в София – срещу Славия и срещу ЦСКА. Въпреки, че статистиката не го показва, най-сърцато и най-полезно представяне показа капитанът на отбора – Кирил Кирилов. Шуменецът бе близо да дабъл-дабъл в първия двубой с 10 точки и 9 борби. Във втория мач Кирилов записа 6 асистенции (най-много от всички в отбора), влизайки в ролята на организатор на играта. В защита капитанът също игра на отлично ниво и бе с основна заслуга за победата над ЦСКА.

БК Шумен: Играчът на двата мача в София е Кирил Кирилов. Разкажи ни за мачовете в столицата срещу ЦСКА и Славия. Как ги видя от терена?

Кирил Кирилов: Конкретно играч на мача – говоря и за двата мача – нямаше. Поне за мен. То и от статистиката си личи, че няма как само аз да съм играч на мача или някой от съотборниците ми. Просто защото играхме отборно, борихме се до край. В първия мач играхме отборно, играхме настоятелно, здраво. Просто така се стекоха обстоятелствата първия мач, че загубихме, бих казал нелепо. Това е една нелепа загуба, която не трябваше да допускаме. Но това е спорт, случва се. Втория мач играхме по-методично, по-спокойно. Влязоха ни отворени шутове, което в първия мач не се случи и заслужено си взехме победата.

БК Шумен: Сам казваш, че загубата срещу Славия е нелепа, но на какво се дължи тя? Нямаше кой да се нагърби с отговорността във важните минути? Ние водихме почти цял мач срещу Славия, но те ни обърнаха в края, какво се случи?

Кирил Кирилов: Според мен загубата дойде още във втората четвърт, когато водихме с 15 точки, допуснахме да ни изравнят и да ни поведат. След това психически не успяхме да излезем от дупката. Имаше моменти, в които водихме, но играехме безидейно. От друга страна не можахме да реализираме свободните си стрелби в мача. Съдиите са последния фактор, който ни коства тази загуба, но трябва да отбележа, че ние изпълнихме 3 фаула, а противника изпълни 30 фаула, което в нормалния баскетбол няма как да се получи. А нашата игра бе ориентирана максимално да се дава топката отдолу под коша за две точки. Така, че според мен това бе един от факторте, които повлияха за загубата.

БК Шумен: Ти си капитан на отбора и си доста време с младите момчета в отбора. Виждаш ли израстване на момчетата, които миналата година бяха юноши? Подобрили ли са представянето си през този сезон?

Кирил Кирилов: Ами те имат повече игрови минути сигурно и от мен в А група, така че напълно нормално да има израстване, в сравнение с миналите години. От тук нататък те трябва да продължат да растат и да подобряват играта си. Въпросът е, че има минути, в които трябва да се играе на сигурно, да се организира играта по-добре. Всеки трябва да знае какво се прави, къде се прави, защо се прави на терена и да си знае мястото в конкретната ситуация и в конкретния отбор като цяло.

БК Шумен: Смяташ ли, че победата срещу ЦСКА ще ни вдъхне самочувствие и до края на първата фаза от първенството няма да допуснем друга загуба?

Кирил Кирилов: Ами самочувствието е хубаво нещо, но трябва да сме реалисти. Отборът на ЦСКА не е класен. Играят добре, нахъсано, баскетболно са добре научени, но просто не са класа като състезатели. Ние също има какво още да покажем, да изчистим в нашата игра. Но трябва да сме реалисти и да сме наясно, че всички мачове, които имаме от тук нататък трябва да си ги вземем. Двете загуби, които допуснахме трябва да са ни предела. Защото трябва да признаем, че срещу Славия си се издънихме. Докато срещу Троян загубата дойде, защото те бяха по-добри в отделни моменти, по-търпеливи. Но срещу Славия си беше издънка.

БК Шумен: Какво ще кажеш за новите попълнения? Добре ли се вписват, има ли вече сработеност в колектива.

Кирил Кирилов: Ами то си личи и по мачовете, като се загледаш в статистиката е видно, че те са основния двигател в отбора. Заедно с Виктор, с мен, с Димитър Янчев. Няма как и да не са се сработили, проведохме добра подготовка, а имахме достатъчно мачове заедно. Въпросът е вече малко по-спокойно да играем, да не сме психически обременени и да си организираме така играта, че да не допускаме такива издънки, както срещу Славия.