Сезон 2019/20: ЦСКА – Шумен 61:90 (А група, Редовен сезон, 2 кръг)

Шумен записа третата си победа за сезона в мъжката А група. Нашият тим победи като гост ЦСКА София с 90:61 и заема трето място във временното класиране с 3 победи и 2 загуби. Днешният съперник ЦСКА пък е пети с 2 победи и 3 загуби.

Двубоят започна изключително силно за нашият отбор, който показа изключителна защита в първите пет минути. Шуменското нападение също бе на ниво – Красимир Димитров и Димитър Янчев показаха отлична стрелба от средно и далечно разстояние. Виктор Серафимов също записа тройка и поведохме с 14:5. Николай Николов се разписа на два пъти за нашия тим в началото, а тройка на Красимир Димитров и добър пробив на Виктор качиха преднината ни до 14 точки – 21:7. Две минути преди края ЦСКА върна тройка и две точки след пробив, но нови силни изяви на Димитров и Серафимов не позволиха аванса ни да падне под 14 точки. Първата четвърт завърши 26:12 в наша полза.

Втората четвърт започна отново с доминация на зелените. Серафимов, Димитров и Николов бяха точни и вдигнаха преднината ни до 20 точки. „Червените“ обаче подобриха значително изявите си в защита и лесните стрелби за Шумен намаляха осезаемо до края на полувремето. Младите момчета на ЦСКА набраха и самочувствие, което материализираха с резултатни атаки към нашия кош и преднината се върна до 14 точки. До края на втората четвърт отборите си размениха по няколко коша, като Шумен все пак вкара един повече и се оттегли с преднина от 16 точки – 44:28.

Второто полувреме започна с кош и точен наказателен за Николай Николов, но трите точки бяха върнати почти мигновено от ЦСКА. Грудов се разигра за домакините в началните минути на третата част и след негова тройка и пробив, разликата падна до 11 точки. Шумен не се стъписа от подема в играта на „червените“, дори напротив. Нашият тим заигра много по-активно в защита, а в нападение Димитров продължи да бележи. Янчев също отбеляза една от 4 си тройки и авансът ни скочи до 17 точки в средата на частта. Младите момчета на ЦСКА нямаха намерение да се предават и след нови силни минути върнаха 6 точки и разликата отново бе само 11 точки. От този момент обаче до края на частта на терена имаше един отбор – Шумен. Нашият тим спря всички опити на „армейците“ да отбележат, а ние вкарахме 12 точки – Димитров, Янчев и Кръстев бяха реализаторите. Шуменци си осигуриха стабилна преднина от 23 точки преди последните 10 минути.

Четвъртата част започна с кош за ЦСКА, но два пробива на Красимир Димитров и тройка на Николай Николов решиха мача. До края отборите си разменяха кошове, а треньорите и на двата отбора изпробваха нови тактики за следващите двубои в първенството. Последния съдийски сигнал дойде при 91:60 за Шумен.

В следващия кръг Шумен ще почива, тъй като гостуването ни на Рилски спортис-2 е отложено за втория етап на първенството и ще се играе на 17.02.2020 г. След две седмици пък сме домакини на ЦСКА София, мачът ще се играе на 24.11.2019 от 17.00 ч. в шуменската зала „Младост“.

Снимка: архив на БК Шумен