Обобщение на сезон 2023/24 – Баръш Мустафа: Радвам се че всяка година се представяме по-добре от изминалата и се надявам така да продължи

Следващото интервю е с младата надежда на шуменския и българския баскетбол – Баръш Мустафа. Янко Янков гласува доверия на 17-годишния юноша на клуба и той го оправда по един отличен начин. Баръш е поредния силен гард, който излиза от шуменската школа, нареждайки се до имена като Георги Денчев, Георги Сотиров, Атанас Колев, Мирослав Денчев, Виктор Серафимов, Никола Николов и Пламен Русков.

БК Шумен: Шумен записа един от най-добрите си сезони след завръщането в НБЛ, какво е твоето мнение за изминалата година?

Баръш Мустафа: Радвам се че всяка година се представяме по-добре от изминалата и се надявам така да продължи. През този сезон имахме повече победи като се и класирахме за плейофите. Със сигурност можеше да постигнем повече. Малко не ни достигна да се класираме за Купата на България, а и евентуално можеше да сме и в първата шестица. Но като цяло мисля, че бе добър сезон и всеки от играчите даде всичко от себе си, както и публиката ни подкрепяше през всеки мач.

БК Шумен: Ти също записа силен сезон в първия отбор, старши треньорът Янко Янков ти се довери. Все пак смяташ ли, че трябва да подобриш още играта си и какво искаш да развиеш като умения за следващата година?

Баръш Мустафа: Има много неща, които трябва да подобря, както в атака, така и в защита. Трябва да бъда по-умен на терена и да взимам правилните решения. Но искам да подобря всичко и да покажа още по-добро лице през следващия сезон.

БК Шумен: А какво е нужно, за да продължи възходящото представяне на отбора и през следващия сезон?

Баръш Мустафа: Понеже всеки сезон се сменят чужденците и се почва от начало – докато се сплоти колектива и се създаде атмосфера между играчите и треньорите. Но ако всеки върши работата си мисля, че ще се представим още по-добре.

БК Шумен: Младите играчи от школата записахте доста игрови минути този сезон в първия отбор, какво е мнението ти за Вашия принос?

Баръш Мустафа: Даде се шанс на всички ни, на някои повече, на някои по-малко. Всички мисля дадоха максималното от себе си и допринесоха с това, което могат дори и то да не бе много. Трябва да продължим да тренираме и да се развиваме, за да може в бъдеще ние да сме главни играчи в мъжкия отбор.

БК Шумен: Изиграхте доста мачове и в ББЛ А група, спечелихте бронзовите медали, смяташ ли, че можехте да се представите по-добре?

Баръш Мустафа: Със сигурност можеше да се представим по-добре. Загубихме някои оспорвани мачове, резултатите можеше да са по-различни като да играем финал в региона и да се класираме за националните финали.

БК Шумен: Ти и самият си излязъл от школата на клуба, какво е мнението ти за развитието на баскетбола в Шумен?

Баръш Мустафа: Виждам, че има много деца в по-малките възрасти, с които се работи усилено, надявам се, че баскетболът им харесва и ще продължават да тренират и се развиват в клуба. След включването на клуба в НБЛ все повече хора биват заинтересовани и идват в залата да гледат мачовете и да подкрепят отбора. Надявам се баскетбола в Шумен да продължи да се развива и да стане нещо много голямо.

БК Шумен: Тази година първенството е доста интересно и оспорвано, като пряк участник по терените на Sesame НБЛ какво е твоето мнение за шампионата този сезон?

Баръш Мустафа: Наистина много оспорван сезон, всеки отбор можеше да победи всеки и имаше много изненади. Бе много интересно и в плейофите като до края не се знаеше кой ще стане шампион. Надявам се да могат да се включат и още отбори и да става все по-интересно през следващите сезони.