Обобщение на сезон 2023/24 – Веселин Байчев: Определено мисля, че успяхме да допринесем за успехите на отбора

Отново млад шуменски баскетболист отговаря на въпросите ни – Веселин Байчев. Според всички познавачи на баскетболната игра в града, Веско е роден да играе баскетбол. Ръстов състезател с добра техника и отлична стрелба. Вижте мнението му за изминалия баскетболен сезон и какво смяташ за бъдещето на баскетбола в Шумен.

БК Шумен: Шумен записа един от най-добрите си сезони след завръщането в НБЛ, какво е твоето мнение за изминалата година?

Веселин Байчев: Определено най-добрият сезон за Шумен откакто отново сме в НБЛ. Годината беше доста вълнуваща, като имаше и леко разочарование след като не успяхме да сме класираме за купата, но след това във втората шестица показахме, че не сме отбор, който може да бъде подценяван и с много усилия, и доста работа от всички в отбора, успяхме да влезем в плейофите. През другата част от сезона успяхме да победим някой от лидерите в първенството или изиграхме равни мачове с тях, които загубихме в последните секунди. Спокойно мога да кажа че това най-добрият сезон от както се завърнахме в лигата.

БК Шумен: Ти също записа силен сезон в първия отбор, старши треньорът Янко Янков ти се довери. Все пак смяташ ли, че трябва да подобриш още играта си и какво искаш да развиеш като умения за следващата година?

Веселин Байчев: Така е успях да запиша доста минути в първият отбор, за което съм благодарен на треньорите Янко Янков и Звонко Папак. Те повярваха в мен и ми дадоха шанс за изява, като аз се опитах да го използвам по най-добрия начин и винаги влизах на 100% в мача. Разбира се, че трябва да подобря играта ми още повече, като от всички части най-много ще обърна внимание на защитата. Това е по-слабата част от играта ми, като съм сигурен, че когато я подобря ще съм много по-полезен на отбора.

БК Шумен: А какво е нужно, за да продължи възходящото представяне на отбора и през следващия сезон?

Веселин Байчев: Нещото което е нужно за да направим още по-добър сезон според мен е колектива и здравите тренировки. Тази година колективът ни беше невероятен. Всеки играеше за отбора като това доведе до доброто представяне на отбора ни. Ако другият сезон отново е така съм сигурен, че ще успеем да постигнем още повече.

БК Шумен: Младите играчи от школата записахте доста игрови минути този сезон в първия отбор, какво е мнението ти за вашия принос?

Веселин Байчев: Определено мисля, че успяхме да допринесем за успехите на отбора. Получихме шанс за изява като всеки се възползва по най-добрия възможен начин. В началото на сезона бяхме леко плахи и влизахме с несигурност, но после се разчупихме и влизахме готови да покажем какво можем. Всеки получи шанс за изява – някои повече, други по-малко, но това зависи от представянето ни в мачовете. Този мъжки баскетбол определено ни помогна за класиранията на нашата възраст.

БК Шумен: Изиграхте доста мачове и в ББЛ А група, спечелихте бронзовите медали, смяташ ли, че можехте да се представите по-добре?

Веселин Байчев: Да, имахме доста мачове в ББЛ успяхме да вземем бронзовите медали в края на сезона, но мисля, че всички останахме леко разочаровани след като не успяхме да се класираме на финала в региона. Можем доста повече и съм сигурен, че следващия сезон ще е доста по-добър. Отново тези мачове в ББЛ бяха доста полезни и те успяха да допринесат за цялостното ни представяне като отбор.

БК Шумен: Ти и самият си излязъл от школата на клуба, какво е мнението ти за развитието на баскетбола в Шумен?

Веселин Байчев: Развитието на баскетбола в Шумен е невероятно. Работи се здраво в школата на отбора, като идват още повече малки момчета и момичета, което е добър знак за метода на работа и развитието в школата. Виждаме, че всяка година имаме отбори на финалните турнири във възрастовите групи на подрастващи. Ние успяхме да станем сребърни медалисти на Купа БФБ и 4-ти в крайното класиране на 19 годишни като това е успех за нас. Надявам се по-малките които тренират в школата да покажат още повече желание и да им служим за пример за това че здравата работа се отплаща.

БК Шумен: Тази година първенството е доста интересно и оспорвано, като пряк участник по терените на Sesame НБЛ какво е твоето мнение за шампионата този сезон?

Веселин Байчев: Доста оспорван сезон бих казал. В никой от мачовете е нямало изразен фаворит, като в не малко мачове видяхме изненади, ако мога да ги нарека така. Доста мачове бяха решени в последните секунди на редовното време или в продължения. Нивото на отборите този сезон в първата шестица, не беше толкова по-високо на отборите във втората шестица. Беше доста интересен сезон като се надявам догодина отново да е така.