Кадети (16): Две убедителни победи във втория турнир от редовния сезон

БК Шумен записа две убедителни победи при кадетите до 16 г. във втория турнир от редовния сезон на регион „Добруджа“. На турнира, на който Шумен бе домакин, нашите момчета се представиха отлично и победиха последователно Добрич 93 със 128:14 и Стар Баскет Варна със 113:39. С тези два успеха Шумен излезе начело в региона с актив от 7 точки – 3 победи и 1 загуба.

В първия мач за деня, нашият тим се изправи срещу Добри 93 и още от самото начало шуменските кадети показаха, че са с класи над съперника. Отлична преса на цяло игрище, много откраднати топки и лесни точки на бърза атака – с тези оръжия Шумен реши мача още в първата част на двубоя, която завърши 30:2. Втората петица на шуменци също показа отлични качества и до почивката преднината вече беше над 50 точки. Общата петица на Шумен, съставена предимно от момчетата участващи в отбора ни до 14 години, показа добра колективна игра, реализира комбинациите начертани от треньора и резултатът продължи да се увеличава главоломно в полза на Шумен, за да стигне 128:14 при финалната сирена.

Вторият двубой срещу Стар Баскет Варна също започна с лична преса на цяло игрище, а капаните, които шуменските момчета успяваха да поставят на съперника при изнасянето на топката в предно поле бяха достатъчно изкусни. Шумен поведе с 18 точки, но това сякаш отпусна нашите момчета и те позволиха на варненци да се върнат, намалявайки преднината до 10 точки. Втората петица на Шумен обаче, нямаше никакви намерения да позволи на гостите да се върнат в мача. Отново добрата лична защита помогна на кадетите ни да откраднат множество топки, които реализираха на бърза атака и преднината бързо скочи над 30 точки до края на полувремето. През второто полувреме нашият тим продължи да бъде агресивен и да налага активна преса съчетана с бързо изнасяне на топката или пасове през цялото игрище, които оставяха баскетболистите ни сами срещу коша на съперника. Треньорският щаб на Шумен даде възможност на всички състезатели да се изявят. Така всички момчета успяха да покажат нивото, което са постигнали и какво още трябва да усъвършенстват в играта си. Срещата завърши 114:39 в полза на Шумен.

Въпреки двата убедителни успеха не трябва да се заблуждаваме, че предстои още много работа за този отбор, който пропусна 2/3 от предишния шампионат. Това, от което можем да сме доволни е изключително дисциплинираната игра, себераздаването в защита и сплотеността на отбора – топката винаги достигаше до свободния съотборник под коша. Именно изпълнението на комбинациите заложени от треньорите бе в онова, с което Шумен превъзхождаше противниците си.

В следващият кръг кадетите на Шумен почиват. Последният турнир от редовния сезон на регион „Добруджа“ ще се проведе на 23.12.2017 в град Търговище, а нашите кадети се изправят срещу домакините от Светкавица и срещу фаворита за спечелване на групата Черно море Тича-2.