Кадети(16): Невероятен мач с обрати и драма спечели Шумен срещу Черно море Тича

Шуменските кадети изиграха може би най-силният си мач, не само този сезон, но и в последните няколко години. Шуменци записаха невероятно важна и драматична победа над непобедения до момента Черно море Тича. Кадетите ни се наложиха като домакин с 93:65 в мач от 11 кръг на Елитна група – Изток. В този мач не само победата бе важна, но и точковата разлика. След като Шумен загуби в първия мач с 27 точки, днес бе важно да си върнем на „моряците“, за да запазим шансове за първите две места в източния регион.

Срещата започна повече от зле за Шумен. Нищо не се получаваше за първата петица на нашите кадети, докато варненци си играеха своята игра и спечелиха убедително първата част с 20:3. Всички в залата вече си мислеха, че варненци са си осигурили победа с изключение на втората шуменска петица. Шуменци излязоха във втората четвърт решени на всичко, но да обърнат мача. Точно и това се получи. Преса на цяло игрище, бягане като за последно и майсторство в завършването на контра-атаките бе оръжието на шуменските кадети, които буквално разбиха „моряците“ с 46:8 – рядко срещан резултат за една четвърт, имайки предвид, че някои обори не могат да вкарат 46 точки дори за цял мач.

Самочувствието, което шуменци набраха във втората четвърт продължи и в третата, но гостите от Варна също стегнаха редиците и се опитваха да не позволят разликата да се качва още. Шумен спечели третата част с 19:15, а в началото на последната четвърт дори увеличи преднината си над 30 точки. Варненци обаче нямаха намерение да се откажат и знаеха, че трябва да играят за разлика по-малка или равна на 27 точки. Тича хвърли всички сили в последните минути и наистина успя да стопи изоставането си до 22 точки. Последната дума бе на кадетите на Шумен, които показаха стоманени нерви и точен мерник от далечно разстояние. Две тройки в последните секунди на мача вдигна разликата до 28 точки и последният съдийски сигнал дойде при 93:65 в полза на Шумен.

Разбира се тази победа все още нищо не решава и тепърва предстоят здрави битки в региона. Дунав Русе 2016 са първи с 10 победи, зад тях са моряците с 8 победи и 1 загуба, а Шумен заема 3 място с 6 победи, но и мач по-малко. Следващият мач на Шумен е срещу русенци и при успех кадетите ни запазват своите шансове за 2 място в региона.