2021/22 НБЛ 22 кръг: Шумен – Левски 70:72

Шумен изигра един от най-силните си мачове този сезон и въпреки, че загуби от шампиона на България и финалист за Купата на България – Левски София с едва 2 точки – 70:72 успя да зарадва зрителите в „Арена Шумен“. Шуменци водеха през целия двубой, като в последните 3 минути опитният отбор на „сините“ успя да обърне срещата в своя полза и да я затвори за 15-та си победа този сезон. Левски е трети във временното класиране, докато Шумен остава на девето място.

Срещата започна много силно за Шумен, които показаха отлична защита и в първите пет минути на мача гостите от Левски записаха едва 3 точки. Добрата игра на шуменци им позволи да поддържат аванс от 7-8 точки в тази първа четвърт. Левски показаха по-добро нападение във втората половина на частта, но Шумен я спечели с 19:14.

Добрата защита на домакините продължи и през второто полувреме. Левски обаче също играеше силно в защита и разликата продължи да се движи в интервала 7-8 точки. Много силно в тези минути играеше Маркъс Майерс, който носеше точките за Шумен, но и подаваше на съотборниците си в лесни позиции за стрелба. Джош Адонте Паркър бе реализатора за Левски в тази част. Шумен затвори първото полувреме със 7 точки аванс – 35:28.

Третата четвърт започна силно за Левски, които много бързо стопиха преднината на Шумен до 2 точки. Тройка на Деян Биелич спря възхода на „сините“, последва коша на Чойбашич и тройка на Виктор Серафимов, които качиха разликата до 11 точки за домакините. Нова силна серия на Левски, който чрез Ваклинов, Паркър и Петков върна 10 точки от изоставането си. Александър Милов и Маркъс Майерс обаче не мислеха да предадат водачеството в резултата и след много силна игра в нападение, авансът на Шумен отново се повиши, стигайки 8 точки преди последните 10 минути – 55:47.

Четвъртата част започна с размяна на кошове. Шумен продължаваше да играе добра защита, но очевидно бе и по-агресивното поведение на Левски в тези минути. В играчите на Шумен сякаш се пролича и умора, защото Левски успя отново да намали изоставането. За софиянци се разигра Марио Литъл, който водеше нападението на „сините“. Четири минути преди края Левски излезе напред в резултата с точка. Мощна забивка на Биелич обаче върна Шумен напред. Александър Милов наниза поредната си тройка и разликата бе 4 точки, 2:55 минути преди сирената. В тези минути се видя класата на отбора на Левски, който знаеше как да се възползва и от съдийските отсъждания. Неспортменски фаул прати Литъл на наказателната линия и той бе точен на два пъти. Паркър пък не прости грешка в защитата на Шумен и гостите поведоха с 2 точки. Милов изравни с два наказателни, но нов спорен фаул даден на Литъл му позволи да запише две лесни точки от фаул линията и Левски отново бе напред с 2. До края на мача оставаха твърде малко секунди и шуменци бяха принудени да фаулират. Преднината на „сините“ скочи до 5 точки след точните фаулове и въпреки, че Маркъс Майерс върна тройка с табло, мачът бе затворен при 72:70 за Левски.

Поредния си силен мач за Шумен направи Александър Милов. Той завърши с 21 точки и 6 борби. Маркъс Майерс също изигра един от най-добрите си мачове за Шумен – 19 точки, 4 борби и 9 асистенции. Деян Биелич записа пореден дабъл-дабъл с 14 точки и 12 борби.

За Левски най-ефективен бе Марио Литъл с 21 точки и 5 асистенции. Джош Адонте Паркър завърши с 18 точки и 4 борби. Зейн Ноулс пък бе ефективен с 12 точки и 8 борби.

В следващия мач Шумен гостува на Ямбол. Срещата е в сряда 6 април от 18.00 ч. в ямболската зала „Диана“.

 
Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: