Сезон 2018/19: Шумен – Шампион 2006 102:67 (А група, Втора четворка, 2 кръг)

Шумен започна участието си във Втора четворка на мъжката А група с убедителен успех. Нашият тим се наложи като домакин срещу Шампион 2006 със 102:67 във втория кръг от този етап на първенството. За момента Шумен е на трето място във Втора четворка, но и с мач по-малко. Въпреки загубата Шампион 2006 е първи, а Рилски спортист-2 е на второ място във временното класиране.

Мачът започна равностойно, двата отбора си размениха по два коша в началото. Шумен обаче заигра изключително агресивно в защита и спря на два пъти нападенията на гостите. В нападение Виктор Серафимов показа на два пъти точен мерник от далчено разстояние и Шумен поведе с 10:4. Шампион 2006 също затегна защита и в следващите три минути двата отбора си размениха само по кош. В края на частта Шумен играеше по-организирано в нападение, намали грешките и след поредица кошове на Кирилов, Диков, новото попълнение Стилиян Иванов, както и тройка на Симеон Георгиев, отборът ни излезе напред с 9 точки напред – 26:17.

Втората четвърт продължи с по-добра игра на Шумен в нападение. Александър Делев и Антон Диков отбелязаха в първите две нападения за Шумен. Хасан Чауш върна две точки от наказателни, но стрелба на Диков, както и борба в нападение и кош на Кирилов качиха разликата до 15 точки в наша полза. В тези минути от втората четвърт Шампион 2006 изпусна доста от стрелбите си, като само Петков порази шуменския кош – след пробив и от наказателния. Кирилов продължи да бележи под коша на гостите, а Ростислав Тончев показа отличен мерник и след негова тройка и стрелба от средно разликата скочи до 21 точки – 43:22. Агресивната защита на нашите баскетболисти не даваше никакъв шанс за кошове на младия софийски отбор, като единствените точки идваха от наказателния. Шумен продължаваше с добрата игра в нападение – Николай Леков бе точен на пробив и от фаул, Симеон Георгиев реализира на пробив, а Никола Николов отбеляза тройка и разликата достигна 26 точки в наша полза. Акимов и Чауш върнаха два коша, но до края на частта шуменци запазиха аванса си 24 точки след нови два коша на Николов и Диков.

Никола Николов продължи с добрите изяви в нападение и през второто полувреме – той откри резултата с пробив. Шампион 2006 се представяше по-добре в нападение сравнение с първото полувреме. Кошове на Куршумов и Чауш намалиха аванса на шуменци с три точки, но тройка на Тончев отново я качи на 26. Александър Делев също се разигра за нашия тим. Крилото обираше борбите какво в защита, така и в нападение. Отбеляза и четири коша в тези минути от мача. Софиянци отново изпитаха затруднения в атака и преднината се качи до 30 точки. До края на частта последва размяна на кошове, като за гостите точни бяха Мераков, Кайнаров и Петков, а за Шумен с точки се отчетоха Георгиев и Делев.

Въпреки, че разликата бе достигнала 30 точки в полза на Шумен, нашият тим започна агресивно последната четвърт. Чолаков от наказателния и Иванов на пробив отбелязаха и качиха аванса до 34 точки. Шуменци играеха здраво и в защита, но гостите се възползваха и си изработиха фалове, като реализираха 3 от тях. На терена за Шумен се появиха всички резерви, което позволи на гостите да получат повече възможности за кош и те се възползваха чрез Акимов, Чауш и Куршумов. Шумен обаче също играеше добре в нападение – пробиви на Георгиев, Стилиян Иванов и Кирлов поддържаха разликата 35 точки. Виктор Серафимов отново вкара две поредни тройки, което съвсем прекърши амбициите на гостите за нещо повече в този мач. В края отборите си размениха по още два коша и крайният съдийски сигнал дойде при 102:67 в полза на Шумен.

Отличен мач за Шумен направи Александър Делев, който отбеляза 14 точки и хвана 10 борби за коефициент 20. Силен мач направи и Виктор Серафимов – гардът отбеляза 14 точки, хвана 5 борби и подаде 4 асистенции. Пореден силен мач и за Ростислав Тончев, който отбеляза 10 точки, хвана 7 борби и записа 4 завършващи подавания.

За гостите от София Хасан Чауш игра на ниво, записвайки 16 точки и 7 борби. Куршумов също игра добре – 10 точки и 4 борби. Акимов пък се отчете с 8 точки, 3 борби и 8 асистенции.

Следващият двубой на Шумен ще е след две седмици. Нашият тим гостува на Рилски спортист -2 в Самоков. Мачът е с начален час 17.00ч.