Сезон 2019/20: Шумен – ЦСКА 97:73 (А група, Редовен сезон, 7 кръг)

Шумен записа четвъртата си победа в мъжката А група. Тимът воден от Янко Янков и Звонко Папак надигра ЦСКА с 97:73. Това е втори пореден успех срещу този съперник в рамките на две седмици. С победата нашият тим е вече втори във временното класиране. ЦСКА пък заема 4 място – последното даващо право на участие в плейофите.

Двубоят започна изключително силно за Шумен. Само за три минути нашият тим си изработи преднина от 10 точки след много силна игра в защита и кошове на бърза атака. Отборът на ЦСКА очаквано взе тай-аут, а след него започна да организира по-добре атаките си и върна два коша. Шумен обаче бе набрал скорост в нападение и след нови кошове на Николай Николов, Красимир Димитров и Симеон Георгиев преднината ни скочи до 16 точки. В последните 3 минути от първата четвърт ЦСКА също влезе в ритъм, а няколко грешки на Шумен в заключителните секунди позволиха на „армейците“ да намалят изоставането си на 10 точки – 29:19.

Втората четвърт продължи с равностойна игра, двата отбора си разменяха кошове и разликата се задържаше 10 точки в полза на нашия отбор. Красимир Димитров бе основното шуменско оръжие в нападение, а за ЦСКА се разписаха всички играчи на полето. Три минути след началото Шумен отново заигра по-добре в защита и това помогна да вкараме лесно точки в нападение, а преднината ни отново се вдигна до 15 точки. Последваха обаче силни минути и за „червените“. Стефанов се разигра и отбеляза 7 точки, в рамките на 3 минути, като Грудов също бе точен от тройката и аванса на Шумен бе стопен до 5 точки. Нашият тим реагира и се активизира в защита, а Димитър Янчев настрои мерника и след две негови тройки преднината се качи до 13 точки. В самия край на частта ЦСКА вкара на два пъти, а Шумен сами веднъж и почивката между полувремената дойде при 11 точки аванс за Шумен – 53:42.

Третата четвърт продължи с равностойна игра – ЦСКА много търпеливо разиграваха в нападение и стигаха до удобни стрелби, които в повечето случаи реализираха. Шумен пък от своя страна се стремеше да приключи по-бързо срещата и играеше нервно, допускаше често грешки, а и стрелбите не влизаха толкова често. Все пак класата на шуменските баскетболисти им помогна да реализират във важните моменти и да поддържат преднина от десетина точки. Никола Николов се включи добре от пейката и след две поредни откраднати топки в края на частта се оттеглихме с аванс от 9 точки преди четвъртата част.

Последните 10 минути започнаха със здрава защита на Шумен. Нашият тим не позволяваше на ЦСКА да стига до лесни стрелби, а в нападение Красимир Димитров и Николай Николов показаха класа и след поредица от 7 безответни точки си върнахме аванса от 16 точки. Шаламанов спря серията на шуменци с тройка за „червените“, но още в следващата атака Николай Николов се освободи добре на поста и вкара кош с фаул. Шумен натискаше гостите по целия терен и това ограничи максимално ефективността им в нападение. За нашият тим пък отново избухна Янчев, който отбеляза две поредни тройка и два наказателни, за да изведе тимът ни с 28 напред. Николов пък закръгли на авансът ни 30 точки, три минути пред края. До финалната сирена, Шумен отпусна юздите и ЦСКА намали изоставането си до 24 точки – 97:73.

За Шумен предстоят две поредни гостувания във Видин. Първото е в събота – 30 ноември, а още на следващия ден е второто ни гостуване за редовния сезон там. Мачовете са с начален час 17.00.