Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 12 кръг: Ънстопабъл – Шумен 63:83

Мъжкият отбор на Шумен записа осмата си победа в ББЛ А група – Изток. Нашият тим надигра Ънстопабъл Добрич с 83:63 в мач от 12 кръг на първенството, игран в търговишката зала „Дечко Стефанов“. С победата Шумен излиза временно на второ място в класирането преди да бъдат изиграни днешните срещи от кръга.

В първите минути на срещата играта бе равностойна и двата отбора стигаха лесно до коша на противника. Николов, Кирилов и Йоргов бележеха за Шумен, но Райчев и Тодоров отговаряха за отбора от Добрич. В средата на първата част Шумен заигра по-добре в защита и започна да спира успешните атаки на Ънстопабъл. Кирилов и Николов пък продължиха да носят точки за нашето нападение и отворихме преднина от 7 точки. В последните минути четвъртта добричкия тим отново започна да бележи и не позволи на шуменци да продължат да трупат преднина. Все пак кош Николов в последните секунди даде аванс от 10 точки на Шумен преди втората част.

Ънстопабъл започнаха силно вторите десет минути. Кошове на Митев и Рачев бързо върнаха разликата до 6 точки. Шумен обаче не позволи да се стигне до настигне и отново в средата на частта нашият тим показа силата си в защита. Добрата ни игра в задно поле позволи на нападението ни да отбележи лесни точки. Водени от капитана Кирилов, нашите баскетболисти вкара 12 безответни точки и авансът ни скочи до 17 точки. Кънев се разигра за отбора от Добрич в последните минути на първото полувреме и вкара 8 поредни точки за своя тим. Русков и Кирилов обаче имаха последната дума и Шумен се оттегли на полувреме с преднина от 15 точки – 46:31.

Второто полувреме започна с два нови коша за Шумен, но сякаш последва отпускане. Отборът на Ънстопабъл обаче не се възползва и разликата се запази 19 точки до средата на частта. Вторите пет минути на третата част бяха определено по-добри за Шумен. Защитата ни не позволяваше лесни стрелби за добричлии, а в нападение Кирилов, Русков, Димитров и Любенов отбелязаха, за да качат преднината ни до 25 точки.

Шумен започна силно и последната четвърт.  Тройка на Йоргов и точен наказателен на Делев направиха аванса 29 точки и от този момент до края мачът се доиграваше. Янко Янков пусна на терена шуменските юноши, за да натрупат допълнително опит на ниво мъжки баскетбол. Ънстопабъл започна да вкарва по-лесно и стопи част от изоставането си, но шуменци не позволиха срив и запазиха преднината 20 точки – 83:63 при финалната серена.

Отново най-полезен за Шумен бе Кирилов, който отчете 23 точки и 9 борби. Никола Николов също бе сред водещите шуменски реализатори с 18 точки. Тончев и Русков отбелязаха по 8 точки за успеха.

За Ънстопабъл добре се представиха Кирил Кънев с 22 точки и 11 борби, Рачев с 13 точки и Тодоров 10 точки и 4 борби.

В следващия кръг Шумен се изправя срещу Шабла, срещата ще се играе в Икономически университет Варна, с начален час 16.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League