Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 11 кръг: Шумен – Светкавица 71:65

Шумен записа 7 победа в мъжката ББЛ А група – Изток. Нашият тим победи Светкавица Търговище със 71:65 в 11 кръг на първенството като домакин. С тази победа се изравняваме със Светкавица и ИУ, които също имат по 7 победи, но са преди нас в класирането, тъй като имат и мачове повече.

Срещата започна изключително равностойно, като и двата отбора се гонеха в резултата без да могат да вземат предимство. Защитата бе по-силната част от играта и за двата тима. Тончев водеше Шумен в нападение, реализирайки първите пет точки. Капитанът ни Кирилов също изигра стабилна първа част в нападение с в точни стрелби. Светкавица пък разчитаха на познатите ни Димитър Янчев и Николай Златков, които са носили екипа на Шумен в предишни сезони. Първата четвърт не излъчи победител – 11:11 след 10 минути игра.

През втората четвърт почти нищо не се промени на игрището. Шумен разчиташе в нападение на Тончев и Никилов, а Светкавица продължи да получава своите точки чрез Янчев. Ниската резултатност се запази и през тази четвърт като до средата ѝ двата отбора си бяха отбелязали едва по 7 точки. В края Шумен показа по-добра игра и благодарение на две поредни тройки и поднасяне под коша на Кирилов, нашият тим излезе с 6 точки напред. Янчев върна две точки от фаула, но минута по-късно Николов възстанови авансът за шуменци. В самия край на полувремето Георгиев бе точен веднъж от наказателния, затваряйки втората четвърт при 5 точки преднина за Шумен – 28:23.

През второто полувреме нападенията и на двата отбора се отпушиха. Кошовете започнаха да идват по-лесно. Шумен показа по-точна стрелба в тази трета четвърт, като освен Тончев и Кирилов, точки за нашия тим идваха и от Йоргов, Николов и Георгиев. За Светкавица Янчев продължи да бъде топ реализатор, но той получи помощ в нападение от Георгиев, Кръстев и Златков. В средата на частта Шумен успя да отвори преднина от 8 точки, но гостите от Търговище бързо успяха да съкратят изоставането си и след кош на Златков, авансът на Шумен бе стопен до едва 2 точки. В последната атака за частта обаче Николов бе точен след пробив и Шумен влезе в последните 10 минути с 4 точки преднина.

Четвъртата част започна ударно за Шумен. Тройка на Тончев, последвани от пробив и тройка на Пламен Русков, както и точно стрелба от средна дистанция на Николов доведоха преднината ни до 12 точки, а можеше и да е 14, но Златков се разписа за Светкавица в тази наша серия. Отново Златков реализира, смъквайки още три точки, но още следващата атака шуменският капитан – Кирилов върна тройката, негова трета в срещата. Шуменската преднина достигна 14 точки след нов пробив на Николов, но Светкавица нямаха намерение да се предават, още повече, че бранеха победата си с 8 точки в предишния двубой между двата тима. Точковата разлика в преките двубои може да изиграе роля ако отборите завършат с равни показатели през редовния сезон и да даде домакинско предимство в плейофите. Имено затова лидерите на Светкавица – Янчев и Златков се разиграха и върнаха разликата до 9 точки. Последваха няколко минути, в които двата отбора си разменяха силни игри в нападение и разликата се движеше между 13 и 7 точки. Две минути преди края Шумен изигра две добри защити, а две поднасяния на Кирилов, направиха авансът ни 11 точки. В последната минута на мача Светкавица успя да постигне своята цел и да загуби с по-малко от 8 точки след две поредни тройки на Александър Янев. В последната атака на срещата Шумен се опита да направи разликата 8 точки, но пропуснахме и срещата завърши 71:65.

Изключително силен мач за шуменския капитан Кирилов – 25 точки и 12 борби. Тончев също имаше основен принос за успеха с 18 точки и 13 борби. Никола Николов завърши с 18 точки, 6 борби и 5 асистенции.

За Светкавица най-полезен бе обичайният заподозрян, Димитър Янчев – 23 точки и 9 борби. Николай Златков завърши с 18 точки и 6 борби, а Александър Янчев остана с 9 точки и 4 борби.

След седмица Шумен „гостува“ на Шабла в Търговище. Срещата е с начален час 18.00.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата: