2022/23 ББЛ А група – Изток, 11 кръг: Шумен-2 – Ънстопабъл 96:90 сл. пр.

Дублиращият отбор на Шумен записа своя 6 успех в ББЛ А група – Изток. В мач от 11 кръг, като домакин в „Арена Шумен“, нашите баскетболисти се наложиха над Ънстопабъл Добрич с 96:90 след страхотен и оспорван мач, който се реши след продължение. С победата Шумен запазва трето място във временното класиране, докато Ънстопабъл са на пето място с 3 победи от 11 мача.

Срещата започна с размяна на кошове, но по-опитния отбор на Ънстопабъл намери по-бързо противодействие на шуменските атаки и до средата на първата четвърт си осигури аванс от 5 точки. Силно се включи Петър Демирев. Бившият център на Шумен – Кирил Кирилов също играеше силно в нападение. След негова тройка и наказателен преднината на добричкия отбор стигна 9 точки, а след това Калоян Паскалев я направи двуцифрена – 18:7. Шумен се окопити и на свой ред заигра по-силно. Йорданов, Хасан и Мустафа скъсиха дистанцията до 4 точки. В последната минута Демирев отново се разигра и Ънстопабъл затвориха частта с 6 точки аванс – 24:18.

Втората част продължи с размяна на кошове. Кошовете за Шумен носеха Русков, Хасанов и Мустафа, докато Ънстопабъл разчитаха на Арнаудов, Кънев и Симеонов. Равностойната игра продължи през почти цялата втора четвърт. Гостите задържаха крехка преднина, а Шумен така и не успяваше да излезе напред. В края на частта отново Демирев и Паскалев водеха добричкото нападение, докато Шумен показа добра стрелба от тройката и не позволяваше на добричлии да се откъснат. Георги Арнаудов все пак показа добрия си мерник с последния кош за първото полувреме и Ънстопабъл се оттеглиха на почивка с преднина 43:39.

Шумен започна ударно второто полувреме след тройка на Баръш Мустафа и пробив на Никола Любенов. Кирилов върна двата коша и двата отбора отново се захапаха, разменяйки се резултатни атаки, а авансът на гостите се запазваше между 4 и 7 точки. В средата на частта Станислав Бънков и Ивелин Йорданов показа реализаторските си способности за Шумен и нашият тим излезе напред в резултата. За Ънстопабъл обаче се разигра Арнаудов, който върна преднината на Ънстопабъл. В самия край на третата четвърт по един точен наказателен от Русков и Каменски изравниха резултата –  63:63.

Шумен влезе в последната част много уверено и с много енергия в защита. Нашият тим спираше почти всички атаки на гостите. Нападението на Шумен се възползва и след кошове на Русков, Бънков и Любенов (Никола отбеляза 2 тройки в тези минути) авансът на нашият тим стигна 13 точки в средата на четвъртия период. Нашият тим сякаш помисли, че е взел победата и това доведе до подценяване, от което Ънстопабъл се възползва максимално. Добричкият отбор затегна изравни играта и започна да вкарва воден от Кирилов, който първо бе точен от тройката, а след това и в подкошието. Демирев също продължи да тормози шуменци. Баръш Мустафа с тройка върна шуменския аванс до 10 точки, но в последните 3 минути на частта Ънстопабъл показа отлична защита и започна рязко да топи изоставането си. Арнаудов отбеляза 6 поредни точки за гостите, а Демирев с кош 47 секунди преди края направи разликата само 1 кош в полза на Шумен. Младите шуменски баскетболисти показаха, че има какво да учат и в тези минути е важно да могат да затварят мачовете. Вместо това Ънстопабъл се възползва изравни резултата с нов кош на Демирев, който вкара мача в продължение.

В продължението обаче шуменският отбор показа големия си потенциал. Младите шуменски баскетболисти показаха много голямо желание за победа и борба за всяка топка. Въпреки, че Ънстопабъл влязоха по-добре в допълнителните минути и поведоха с 3 точки, шуменци не се предадоха. По-добра защита на Шумен и използване всяка грешка на противника ни позволи да излезем напред. Кош на Русков, а след това и тройка на Любенов изведоха Шумен напред с две точки. Последва бърза атака за Добрич, но отличен чадър на Станисалв Бънков върна топката в шуменско притежание. В следващата атака Пламен Русков вкара невероятен кош от седнало положение (буквално) и преднината на Шумен стигна 4 точки при само 18 секунди до края. Ънстопабъл не успя да върне кош, а Русков от наказателния оформи крайното – 96:90.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: