2022/23 НБЛ 20 кръг: Балкан – Шумен 109:80

Шумен загуби гостуването си на шампионите в НБЛ Балкан Ботевград с 80:109 в мач от 20 кръг. Това е победа номер 14 за Балкан този сезон и те се бетонираха на второто място преди края на второто завъртане в шампионата. Шумен остава с 3 победи, два кръга преди края на втория етап.

Срещата започна равностойно с размяна на кошове. Балкан взе леко предимство след 3 минути игра след поредица тройки дело на Павлин Иванов и Суарез. При 10 точки преднина за домакините Шумен отговори след силни изяви на Ел-Амин и Елис, но ботевградчани не позволиха на нашият тим да смъкне разликата под 5 точки. Точно обратното, домакините заздравиха защитата, а Мануел Суарез и Иванов продължиха да бележат. В края на първата част Теодор Димитров върна една тройка за Шумен, но Балкан взе частта убедително с 30:18.

Илиян Пищиков се разигра за Балкан в началото на втория период и разликата бързо стигна 20 точки. Домакините контролираха тотално играта в тези минути и освен много резултатно нападение показаха и добра защита. Усилията на Ел-Амин и Рей Идуоу да държат Шумен в мача, бяха веднага отговаряни с кошове за Балкан. В средата на частта обаче Шумен показа, че може да играе баскетбол на високо ниво. Нашата защита намери начини да затрудни стрелбите на Балкан и това бе превърнато във възможност за намаляване на разликата след като Секулов, Николов и Идоу бяха точни и изоставането на Шумен бе свалено до 13 точки. Домакините не позволиха това да продължи дълго. Пищиков и Грозев вкараха поредните си тройки и авансът отново стигна 19 точки. Шумен намери сили да затвори полувремето при по-малък аванс след като Николов и Ел-Амин реализираха по два наказателни – 56:41 за домакините.

Второто полувреме започна с два поредни коша на националът Павлин Иванов, който знаеше, че началото ще е важно за развитието на срещата до края. Шумен обаче също излезе амбицирано в началото на третата част и играта бе равностойна с размяна на кошове. За съжаление разликата продължи да расте в полза на домакините, които показаха умопомрачаваща успеваемост в стрелбата за три точки. Балкан постигна 50% успеваемост от далече и съвсем нормално до края на частта разликата бе качена с още 8 точки – 78:55.

В последната четвърт сякаш и двата отбора знаеха, че мачът е решен. Въпреки, че частта започна с размяна на кошове и равностойна игра, младите момчета в отбора на шампиона играеха освободено, без напрежение и стрелбата им вървеше безпроблемно. Николай Грозев и Александър Гавалюгов водеха балканското нападение, а опитния Маринчешки също показваше, че има още трикове в кошницата с баскетболни умения. Пищиков вкара петата си тройка в средата на частта, с която уби всякаква интрига. Това позволи на домакините да смъкнат темпото, а Шумен се възползва и намали разликата с кошове на Димитров, Секулов и Ел-Амин. Балкан все пак затвори мача по шампионски с два коша на Пищиков и Гавазов – 109:80.

Ишмаел Ел-Амин изигра един от най-силните с мачове с екипа на Шумен – 27 точки, 2 борби и 3 откраднати топки. Рей Идоу с 11 точки и 8 борби, както и Адриян Секулов с 11 точки и 6 асистенции бяха другите двама със стабилно представяне за Шумен.

Илиян Пищиков изигра може би най-силния си мач за Балкан с 24 точки и 2 борби. Павлин Иванов, Николай Грозев и Мануел Суарез завършиха с по 14 точки всеки, а Суарез записа и дабъл-дабъл с 16 борби. С 11 точки завърши другият национал в шампионите – Димитър Димитров.

Още тази неделя – 12 февруари Шумен ще има нов тежък сблъсък. В „Арена Шумен“ ще гостува лидерът в класирането – Рилски спортист. Мачът е с начален час 17.30.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: