2022/23 ПЛЕЙОФИ, ББЛ А група – Изток, 1 мач: Шумен-2 – Ънстопабъл 83:78

Дубълът на Шумен поведе с 1:0 победи в четвъртфиналната серия на Плейофите в ББЛ А група – Изток срещу Ънстопабъл Добрич. В първия двубой игран в шуменската зала „Младост“ нашият тим се наложи с 83:78 и сега му е необходим още един успех за класиране на полуфиналите, където чака отборът на Шоутайм.

Днешният мач започна по-добре за Шумен, които показаха надмощие в първите 3 минути и поведоха с 9:0. Последва обаче отпускане и по-опитния отбор на Ънстопабъл се възползва, за да се върне в мача. в следващите минути мачът се играеше кош за кош с леко предимство за Шумен. Пламен Русков бе поел ролята на лидер и водеше шуменското нападение в тази четвърт, а Баръш Мустафа и Станислав Бънков бяха основните му помощници. За гостите силна първа четвърт направиха шуменеца Кирил Кирилов и Кирил Кънев. Шумен затвори частта със само две точки аванс 21:19.

През втората четвърт двата отбора продължиха да играят равностойно. Шумен по-добре намираше слабите страни на противника и на два пъти си осигуряваше преднина от 7-8 точки, но Ънстопабъл проявяваше характер в критичните моменти и успяваше да съкрати изоставането си. В последните минути на първото полувреме водени от Кирилов и Кънев добричкия отбор се върна на само три токи зад Шумен – 41:38 преди почивката.

При подновяване на играта през второто полувреме двата отбора отново се захапаха. Мачът се движеше кош за кош през цялата третата част и нито един от отборите не успяваше да натрупа стабилна преднина. Русков отново бе основното оръжие на Шумен в нападение, но добри включвания показаха и Никола Любенов, Окан Хасанов и Баръш Мустафа. За Ънстопабъл добра четвърт в нападение изигра Симеон Симеонов.

Шумен влезе в последната четвърт пределно мотивиран за победа. Нашият тим играеше с хъс в защита и успяваше да спре голяма част от нападенията на противника. Пламен Русков и Окан Хасанов показаха добър мерник в началото на частта, но от другата страна Кирил Кънев също целеше добре шуменския кош от тройката и шуменския аванс се задържаше 3 точки. В края на мача за Шумен се разиграха Баръш Мустафа и Никола Любенов. Двамата показаха характер в най-важните минути и държаха нашият тим напред в резултата. В последните две минути шуменци показаха и отлична защита. В последната минута двата отбора си размениха по една тройка чрез Любенов за Шумен и Арнаудов за гостите. Нашите момчета обаче показаха раздаване в последните минути и не позволиха на Ънстопабъл да стигне до нов кош, докато Пламен Русков вкара кош и наказателен, за да оформи крайния резултат 83:78.

Предстои да се изиграе втория двубой в серията, който ще бъде в Добрич. Ако Ънстопабъл стигне до победата ще има трети решителен мач в Шумен.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: