2022/23 НБЛ 29 кръг: Спартак Плевен – Шумен 104:81

Шумен не успя да запише 7 успех в НБЛ след като отстъпи в гостуването си на Спартак Плевен с 81:104 в мач от 29 кръг. Шуменци бяха равностойни и дори водеха през първото полувреме, но Спартак показа класата си през второто, за да постигне своя 15 успех през сезона, който им осигурява пето място във временното класиране.

Срещата между Шумен и Спартак Плевен започна равностойно. Двата отбора си разменяха кошове в първите минути, като все пак шуменци бяха с една идея по-точни. По-добра защита за нашия тим в средата на първата четвърт помогна да поведем с 6 точки – 18:12. Маркъс Гилбърт, Адриян Секулов и Рей Идоу носеха точките за Шумен в тези минути. Домакините обаче реагираха след взет тайм-аут от Любомир Минчев. Те започнаха да пазят по-добре основните оръжия в нападението на нашия тим и до края на първата част успяха да обърнат резултата в своя полза – 24:23.

През втората четвърт мачът продължи равностойно. Отборите си разменяха кошове до средата на частта и водачеството често се сменяше. При 37:37 обаче Спартак включи на друга предавка. Плевенчани тотално затвориха подстъпите към коша си и позволиха на Шумен да вкара едва 4 точки до края на първото полувреме. От другата страна се разигра Николай Стоянов, който вкарваше почти всяка възможност, която се откриваше пред него. Божидар Аврамов също вкара от тройката и домакините си осигуриха двуцифрена преднина преди почивката – 52:39.

Спартак предложи още по-силна игра в началото на второто полувреме. Кадериън Рейнс и Мартин Маринов поведоха плевенчани и само за 3 минути и половина авансът им скочи до 25 точки – 66:41. Ишмаел Ел-Амин спря серията на домакините с тройка, а след това отбеляза кош с фаул. Това сякаш отново върна увереността в нашия отбор и изравнихме играта. Защитата на Шумен обаче трудно спираше плевенското нападение, което се бе разиграло и използваше всяка грешка, за да отбележи кош. В размяната на кошове до края на третата част, по-точни се оказа Спартак, който си осигури 23 точки преднина преди последния период.

В четвъртата част играта бе на приливи и отливи за двата отбора. Шумен успя да направи мини серия от 7 поредни точки, за да свали изоставането си до 18 точки в средата на четвъртта, но опитния отбор на Спартак не допусна повече грешки. Авансът на домакините се държеше в интервала 18-20 точки почти през цялата част, но в края умората в шуменския тим позволи на спартаковци да затворят мача с убедителна преднина – 104:81.

В следващия 30 кръг Шумен почива, а след това предстоят три домакинства за нашият тим. Първото от тях ще е срещу шампиона Балкан Ботевград. Мачът ще се играе на 19 април от 18.30 ч. в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: