2023/24 ББЛ А група – Изток, 11 кръг: ИУ Варна – Шумен-2 70:85

Шумен записа пета победа в ББЛ А група – Изток. В мач от 11 кръг на първенството шуменци победиха като гост Икономически университет Варна с 85:70. С актив от 5 победи и 4 загуби до момента, шуменските баскетболисти заемат 3-то място във временното класиране. „Икономистите“ са с актив от 2 победи и 8 загуби и са на 5-то място.

Срещата започна силно за шуменския тим, които освен, че играеше силно в защита успяваше да преодолява защитата на варненци и си осигури 10 точки аванс след само 7 минути игра. Окан Хасанов бе основния реализатор в първите минути, а след това и Владислав Станев започна да ниже точки в коша на ИУ. До края на частта Шумен продължи да контролира играта и затвори първите 10 минути с 12 точки аванс – 22:10.

През втората четвърт обаче по-опитния варненски отбор взе мерки. Нападението на домакините започна да работи много по-ефективно и кошовете в коша на Шумен започнаха да валят. Бившият баскетболист на Шумен – Симеон Георгиев бе в основата на по-добрата игра за варненци. Емил Михалев също се включи добре в тази четвърт. Добрата новина за Шумен бе, че кошовете на Баръш Мустафа и Станев не позволиха на ИУ да заличи разликата, въпреки, че домакините спечелиха частта с 26:22 и намалиха шуменския аванс до 8 точки преди почивката.

Защитата на Шумен обаче отново заработи отлично след прекъсването между двете полувремена. ИУ записа едва 12 точки в третата четвърт, докато шуменци продължиха да играят добре в нападение. Станислав Бънков бе основното шуменско оръжие в тази четвърт и нашият тим увеличи разликата до 17 точки преди последната четвърт.

В четвъртата част ИУ отново започна да вкарва главно благодарение на Цветан Савов и Емил Михалев. Варненци обаче така и не намираха начини да спрат шуменските атаки. Владислав Станев и Баръш Мустафа се погрижиха разликата да остане двуцифрена до края на мача. Шумен затвори срещата при 85:70 за петата си победа през сезона.

В 12 кръг Шумен-2 се изправя срещу Шоутайм.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата